Humanitarne akcije
2

Beba Almira Patković ima šansu za spas, ali joj treba pomoć dobrih ljudi

Piše: A. Dž
Almira Patković je četvoromjesečna beba iz Viteza koja zbog bolesti prve mjesece svog života provodi u bolnici. Djevojčica boluje od urođenog megakolona, odnosno nedostatka debelog crijeva i hitno mora na operaciju.

Malenoj Almiri je nedavno urađen zahvat na debelom crijevu prilikom kojeg je ono izvađeno na stomak, no jedini način da ova beba preživi i osjeti čari djetinjstva, a i kasnijeg života, jeste operacija kojom bi joj se napravilo vještačko crijevo.

"Ljekari su nam rekli da može voditi normalan život ako se ta operacija uradi u što ranijoj dobi", kaže Almirina mama.

Međutim, ovaj zahvat je nemoguće uraditi dok beba ne dostigne težinu od 6 kilograma, a trenutno ima 4,4 kg. Djevojčica se zbog bolesti može hraniti isključivo hranom Infatrini čija bočica u apoteci košta 8 KM.

"Dnevno joj je potrebno 8 obroka, a kako ni ja ni muž ne radimo, potrebna nam je pomoć za kupovinu te hrane", kaže Patković.

Supružnici Patković imaju još dvoje djece, a dvije djevojčice su izgubili zbog bolesti. Jedna je umrla od komplikacija izazvanih oboljenjem kičme, a druga od mogućeg megakolona.

Zbog toga su, kaže Patković, još više u strahu šta će se desiti sa njihovom najmlađom kćerkom.

Brigu o porodici preuzeli su aktivisti Fondacije Pomozi.ba, ali svaka druga pomoć dobrih ljudi je dobrodošla. Ukoliko želite i možete pomoći maloj Almiri, možete kontaktirati njenu mamu na broj 062 124 201 ili se obratiti Fondaciji Pomozi.ba.