vijesti
39

Lajčak: Najviše sijedih sam dobio zbog Dodika

Klix.ba
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Vice premijer i ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak gostovao je u emisiji Interview 20 u kojoj je odgovarao na pitanja o poziciji EU prema BiH, ali i Srbiji i Kosovu.

Na pitanje da li je BiH održiva država, Lajčak, kao dobar poznavatelj dešavanja na Balkanu, je rekao: "Jeste. Ja u to ne sumnjam".

Na komentar voditeljice da Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ne misli tako, bivši visoki predstavnik u našoj zemlji je odgovorio: "Dodikove izjave su mi često iskomplikovale život i najviše bijele kose sam dobio zbog Dodika".

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija zbog početka pregovora o pristupanju u EU u tom procesu priznati Kosovo, Lajčak je odgovorio: "Mi podržavamo evropsku perspektivu čitavog regiona, uključujući Kosovo. Činjenica je da Evropska unija traži da svaka nova država članica doprinese stabilizaciji, da ne unosi svoje probleme".

Na pitanje urednice Sanele Prašović Gadžo kako Srbija može započeti pregovore o pristupanju u Evropsku uniju, kada je u Ustavu Srbije Kosovo dio njene teritorije, ministar vanjskih poslova Republike Slovačke je odgovorio: "Sigurno neće EU da unosi nečije neriješene probleme. U trenutku ulaska Srbije u EU to ne smije da bude neriješen problem".

Lajčak je naglasio tokom intervjua da su Beograd i Priština, prema mišljenju većine zemalja EU, dvije države, iako Republika Slovačka još uvijek nije priznala Kosovo.