vijesti
31

Kukić o SSP-u: Država nije zaslužila "zeleno svjetlo", EU nam opet pruža ruku

Piše: I. P.
Na prijedlog Federice Mogherini, visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije, danas je našoj zemlji dato "zeleno svjetlo“ za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a profesor Slavo Kukić smatra da bh. političari nisu zaslužili ovakvu susretljivost.

"Ova vijest je ohrabrujuća, ali ona nije posebno ohrabrujuća za generaciju koja je u naponu stvaralačke snage. Ipak, ona je ohrabrujuća za našu djecu. Današnja odluka znači 'zeleno svjetlo' državi kako bi počela ispunjavati niz uslova koji su pretpostavka njenom priključivanju društvu evropskih naroda. Da bi BiH ozbiljno pristupila tom poslu, tu je masa 'kineskih zidova' kao što je nacionalistička matrica za koju ja nisam optimista da će biti savladana ni u sljedećih četiri niti u sljedećih deset godina", rekao je Kukić za Klix.ba portal.

On je nagovijestio da će se bh. vlasti u tom procesu sudariti sa sistemom vrijednosti koji predstavlja nepoznanicu za naše uslove.

"Isti problem ćemo imati u sudaru sa sistemom vrijednosti u Evropi, a on polazi od čovjeka i njegovih temeljnih potreba koje su u Bosni i Hercegovini u potpunosti gurnute ustranu na račun potreba iracionalnih interesa. Naravno, iza tih interesa kriju se pojedinci koji u civilizovanom svijetu završavaju u zatvoru, a takvi su ljudi brana funkcionisanja pravne države", objasnio je Kukić.

"Ovo je pružena ruka, a EU nama svako malo pruža novu šansu. Ovoga puta doslovno su izmišljeni uslovi koje trebamo ispuniti, a oni pravi su apstrahirani. Oni su se odlučili za pristup lakšeg prema težem, od ekonomskih reformi pa tek onda do temeljnih građanskih prava. Država Bosna i Hercegovina nije zaslužila ovu šansu, a EU je mogla da nas pusti da se koprcamo u blatu", zaključio je Kukić u razgovoru za naš portal.

Podsjećamo, ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Evropske unije odobrili su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za BiH na današnjoj sjednici u Briselu.