Zahtjevniji pregovori
0

Brok: EU ne može preuzeti probleme koje ima BiH

SRNA
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Evropski poslanik iz njemačke Hrišćansko-demokratske unije Elmar Brok izjavio je da EU ne može preuzeti otvorena pitanja BiH i da će problem postojati sve dok ne postane funkcionalna država.

"Ne možemo da primimo zemlju sa takvim problemom koji će postati problem EU. Zato ćemo im pomoći da riješe probleme i onda možemo da imamo pregovore o članstvu", rekao je Brok za "Deutsche Welle".

On je istakao da svaka zemlja može da napreduje na osnovu svog stepena razvoja, te ocijenio da će Hrvatska za godinu dana postati članica EU.

"Vidim šansu da Srbija dobije kandidatski status, a nadam se da ćemo vidjeti uobičajan razvoj stvari, kao što je to bio slučaj sa drugim zemljama. Apsolutno je jasno da ćemo održati obećanje dato u Solunu 2003. godine i držati otvorena vrata za zemlje koje ispune potrebne uslove", dodao je Brok.

On je napomenuo da pregovori o članstvu postaju zahtjevniji, jer EU pažljivo posmatra ispunjenost uslova, poslije iskustva koje je imala sa nekim zemljama po određenim pitanjima, te naveo primjer Rumunije i Bugarske.

"Prvo moramo da završimo proces konsolidacije kako bi se sami osposobili. Lisabonski ugovor bio je 'put' za posljednji krug proširenja, a sada moramo da idemo dalje, kako ne bi oslabili EU od stalnog širenja. S druge strane, jasno je da poslije iskustava sa nekim zemljama moramo da bolje kontrolišemo zemlje koje ispunjavaju uslove za članstvo", naveo je Brok.