17. godišnji sastanak
413

Eldina Vajzović Nizamić je nova predsjednica BHAAAS-a

I. M.
Eldina Vajzović Nizamić, Foto: BHAAAS
Eldina Vajzović Nizamić, Foto: BHAAAS
Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) održala je proteklog vikenda u Salt Lake Cityju 17. godišnji sastanak na kojem je imenovana nova predsjednica ove organizacije Eldina Vajzović Nizamić, kao i novi članovi Odbora.

Eldina Vajzović Nizamić je stručnjakinja iz oblasti porodične medicine sa adresom u Seattleu, a njen dugogodišnji aktivistički angažman u BHAAAS-u počeo je još 2009. godine. Na poziciji predsjednice naslijedila je Amera Smajkića.

"Dok zajedno krećemo u ovo novo poglavlje, želim da izrazim svoju nepokolebljivu posvećenost misiji i viziji naše organizacije, našoj posvećenosti da proširimo i ojačamo naše naučne, obrazovne i umjetničke mostove između naše dvije zemlje. Imamo plemenitu svrhu, onu koja je fokusirana na znanje, obrazovanje, nauku i visoke standarde u profesionalnom i ličnom životu", poručila je nova predsjednica.

Foto: BHAAAS
Foto: BHAAAS

Ona je kazala i da će se BHAAAS u narednom periodu fokusirati na tri ključne oblasti.

"Prvo i najvažnije, dat ćemo prioritet jačanju naših napora kako bismo osigurali da naše aktivnosti i misija dopru do šire publike u Sjedinjenim Američkim Državama i Bosni i Hercegovini tokom cijele godine. Posebno želimo ciljati i unaprijediti angažman sa studentima i mladim stručnjacima u našim radionicama, seminarima, edukativnim i profesionalnim aktivnostima. Drugo, ulagat ćemo vrijeme i energiju u izgradnju partnerstava sa drugim organizacijama, kao što su različiti univerziteti i druge obrazovne institucije, kako u SAD-u, tako i u BiH. Treće, i možda najvažnije, naše napore moramo usmjeriti na modernizaciju obrazovanja. Angažovat ćemo studente u BiH koji će postati ambasadori promjena – one koji će prihvatiti naučna istraživanja, nove tehnologije, novije načine upravljanja i liderstva, u svojim oblastima", istakla je Eldina Vajzović Nizamić i najavila da će 15. Dani BHAAAS-a biti održani u junu 2024. godine u Sarajevu.

Na sastanku je saopćeno da je 2023. godina bila izuzetno produktivna godina za ovu organizaciju, a posebno su istaknuti novi projekti Znanjem do zdravlja, Web Medical Archives i podrška studentima kroz program mentorstva te podrška takmičenju "3 Minute Thesis". Navedeno je i da je odjel za Održivi urbani razvoj konstantno aktivan, a predstavnici svakog odjela predstavili su svoje aktivnosti i planove.

Foto: BHAAAS
Foto: BHAAAS

"Sve ovo postignuto je nesebičnom posvećenošću BHAAAS-ovih stručnjaka koji su volonterski predvodili radne grupe zajedno sa studentima, rezidentima i mladima. Takav pristup, odvajanje svog vremena, novca i znanja bez naknade, uz jake emocije i želju za napretkom najbolje pokazuju mogućnosti i moć BHAAAS-a", poručio je odlazeći predsjednik.

Uz volonterski duh posebna pažnja posvećena je međugeneracijskoj saradnji te su iskusniji članovi naglasili da se raduju što u novim članovima vide svoje nasljednike.

Prisutnima se putem videolinka obratio i Karl Wurster, direktor Ekonomskog ureda USAID-a u BiH, poručivši da se raduju nastavku saradnje kroz projekat Diaspora Invest 2.

"Snaga dijaspore nije samo u finansijskom aspektu, već je to i društvena i kulturološka, odnosi se i na razmjenu znanja i informacija između bh. dijaspore i ljudi u BiH, što je čini tako moćnom", rekao je između ostalog Wurster.

Gosti skupa bili su predstavnici Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT) koji su predstavili cijeli niz svojih projekata, među kojima je i bh. akademski imenik s ciljem jačanja istraživačke mreže u BiH, ali i lakšeg umrežavanja, povezivanja i saradnje naših istraživača širom svijeta.

Foto: BHAAAS
Foto: BHAAAS

Članovi koji su se BHAAAS-u pridružili ove godine su: Azra Holec Bračković, Adi Čosić i Eldina Selesković, Azra Ajkunić, Senada Demirović Habibija, Šajma Hakmi, Emir Halilbašić, Meliha Halilbašić, Jasminka Hasić, Mirsad Kacila, Kenan Kraković, Nevena Mahmutbegović, Aida Ramić Čatak, Elvir Resić, Adna Sijerčić, Venera Simonović, Belma Šarančić i Zoran Vručinić. Sljedeća skupština najavljena je za oktobar 2024. godine u Seattleu.

BHAAAS je više od organizacije, to je zajednica dokazanih profesionalaca sa značajnim doprinosom u svojim poljima, istaknuto je na godišnjem okupljanju uz želju da će ova akademija i u narednom periodu doprinositi oblikovanju svjetlije budućnosti Bosne i Hercegovine.