Incident na aerodromu
59

Utah: Muškarac preminuo nakon što je ušao u motor aviona

D. B.
Foto: Ilustracija/EPA
Foto: Ilustracija/EPA
Policija u Utahu vodi istragu o smrti muškarca koji je ušao u motor aviona kompanije Delta Air Lines, a koji se nalazio na Međunarodnom aerodromu Salt Lake City.

Zvaničnici aerodroma su saopćili da je 30-godišnji muškarac došao do aviona kroz izlaz za hitne slučajeve, potom potrčao prema južnom dijelu zapadne piste aerodroma gdje je trajala operacija odleđivanja, a onda ušao u motor aviona koji u tom trenutku nije radio.

Ipak, kasnije ga je spasilački tim ga je pronašao "bez svijesti" te ga nije mogao oživjeti.

Riječ je o Kyleru Efingeru, stanovniku Park Cityja u utahu. On je imao kartu za let u Denver.

Delta Air Lines je saopćio da se avion Airbus A220 pripremao za polijetanje prema San Franciscu, ali da se vratio na početnu poziciju gdje se iskrcalo svih 95 putnika. Let je u konačnici otkazan zbog incidenta.

Policija je potvrdila da je jedan od uposlenika aerodroma oko 22:00 sati pozvao policiju zbog jednog putnika na terminalu, no detalji zasad nisu poznati. Muškarac je kroz izlaz za hitne slučajeve došao do aviona.

Tokom potrage je pilot prijavio da je vidio muškarca, a kasnije su policajci pronašli njegove stvari na jednoj od pisti uključujući odjeću i obuću.

Deset minuta od početka potrage dispečer je obavijestio policiju da je muškarac viđen u jednom od prostora za odleđivanje aviona, nakon čega se podvukao ispod aviona i pristupio motoru. Policija je potom zatražila od kontrole leta da poruči pilotu da ugasi motore. Kada su policajci došli do aviona, pronašli su Efingera bez svijesti i "djelomično u motoru" koji se još uvijek okretao. Izvukli su ga i započeli reanimaciju, a pozvana je i ekipa hitne pomoći. Međutim, spasa nije bilo.

Policija nastavlja s istragom, kao i Federalna administracija za avijaciju, Nacionalni odbor za sigurnost transporta i Administracija za sigurnost transporta.