Posvećenost demokratiji
51

Ambasador Damir Arnaut na Univerzitetu u Kaliforniji dobio Haas međunarodnu nagradu

A. L.
Ambasador Bosne i Hercegovine u Berlinu Damir Arnaut primio je jučer Haas međunarodnu nagradu na Univerzitetu u Kaliforniji u Berkeleyu (UC Berkeley), a tom prilikom se obratio u sklopu svečane promocije diplomanata tog univerziteta.

Nagradu, koja uključuje Berkeley medalju i sumu od 25.000 američkih dolara, Arnautu je dodijelila rektorica Berkeleya Carol Christ, a osim Arnauta diplomantima se obratila i Jennifer Doudna, dobitnica Nobelove nagrade za hemiju i profesorica na Berkeleyu.

I rektorica Christ i Arnaut su u obraćanjima pred preko 5.000 gostiju fokus stavili na Bosnu i Hercegovinu i Arnautov rad u našoj zemlji zbog kojeg je i dobio ovu prestižnu nagradu, konkretno "jer je kroz cijeli svoj rad za svoju zemlju ostao posvećen vrijednostima demokratije, multikulturalizma, pluralizma i individualnih prava", kako je istakla rektorica Christ.

Arnaut je govor počeo podsjećanjem da je tačno sedam dana prije povratka na Berkeley da primi ovu nagradu sjedio na sastanku sa njemačkim kancelarom Scholzom koji je primio člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, te da su ta dva događaja povezana.

"Ogroman je pothvat upriličiti predsjedničku posjetu Njemačkoj, a sva znanja i vještine potrebne za to stekao sam na Berkeleyu", naglasio je Arnaut.

Arnaut se posebno osvrnuo na bitku koju, kako je rekao, još nije dobio. 

"Moj sin je rođenjem stekao državljanstvo i BiH i Amerike. On može biti predsjednik SAD-a, ali ne i Bosne. Samo zato što mu je majka Hrvatica, a ja Bošnjak i on ne pripada nijednoj od tri etničke grupe kojima je to isključivo dozvoljeno. Ova perverzna odredba našeg Ustava treba biti eliminisana", rekao je Arnaut.

Dodao je da neke njegove kolege tvrde da ove etničke podjele treba dodatno produbiti novim kvotama, izbornim inžinjeringom i slično.

"Oni tvrde da to jača stabilnost, ali je zapravo paravan da ostanu na vlasti i zadrže pokradeno. Neću stati u ovoj borbi jer ne bih bio dostojan ovog univerziteta ni ove nagrade kada bih odustao", zaključio je Arnaut.

Arnaut je diplomantima uputio i niz motivirajućih poruka, a naglasio je i da im Berkeley obrazovanje "neće uvijek donijeti glavnu nagradu, pogotovo u društvima koja još nisu iskusila čari meritokratije."

"Tada vam Berkeley obrazovanje čak može biti prepreka jer će ga smatrati prijetnjom po svoje ukorijenjene interese. Ali zbog tog obrazovanja, zbog svega što ste ovdje naučili, uvijek ćete biti među najboljim u bilo čemu što krenete raditi", naglasio je Arnaut.