Počinje uviđaj
45

Vatra je ugašena, ali vatrogasci dežuraju: Pogledajte kako izgleda požarište na Otoci kada je pao mrak

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Vatrena stihija koja je danas doslovno progutala otvorenu pijacu Kvadrant na Otoci u Sarajevu je ugašena, ali ekipe vatrogasaca će dežurati i tokom noći dok tužitelji i vještaci budu obavljali svoj dio posla.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić za Klix.ba kaže da je danas 70 vatrogasaca radilo na gašenju izuzetnog kompleksnog požara.

"U narednim satima treba se obratiti pažnja jer može ostati neka iskra koja može napraviti nove probleme. Ekipe će dežurati i pratiti stanje. Tužitelji su došli i oni trebaju pokušati utvrditi uzrok požara", kaže Brkanić.

Ističe da su pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade uradili sve što su mogli.

"Zaista je bio veliki požar i veoma težak za gašenje jer su kontejneri jedan do drugog, između njih je bilo i pur pjene, zatim ostalih lako zapaljivih materijala, a vjerovatno i plinskih boca u boksovima...", opisuje današnju situaciju.

Ističe da je najbitnije da je sve prošlo bez ljudskih žrtava i povreda.

Požar je zahvatio i stambeno-poslovnu zgradu koja se nalazi pored pijace, ali je na sreću spriječeno širenje vatre.

"To je apsurd Bosne i Hercegovine. Zgrada je udaljena od pijace jedan metar, dovoljno da se prođe između. Vatra je istopila staklo zahvatila je jednu prostoriju, ali vatrogasci su brzom intervencijom spriječili širenje vatre. Ušlo je puno dima pa će nadležni utvrditi da li će stanari moći bezbjedno boraviti u objektu tokom noći", rekao je Brkanić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i premijer KS Nihad Uk danas su posjetili požarište i obećali da će grad i kanton uraditi sve da pomognu radnicima i vlasnicima boksova na pijaci s obzirom da su za neke to bili jedini izvori prihoda kojim su prehranjivali porodice.

Šteta je ogromna, ali nadležni tek trebaju utvrditi o kojem iznosu se radi, kao i ono što sve interesuje - kako je požar izbio.