Velika akcija MUP-a KS
0

U Sarajevu uhapšeno pet osoba, nađeno 2,5 kg droge

Piše: A. Kovač
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a KS 22. i 23. decembra ove godine uhapsili su Harisa Bašalića (30), te braću Nihada (26), Fuada (31) i Suada (29) Numanovića, te Edina Ragipovića (31), zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela. Prilikom pretresa uhapšenih i pretresom stanova koje koriste policija je pronašla i oduzela oko 2,5 kilograma droge, pištolj, bombu, puškomitraljez, municiju, te nekoliko hiljada konvertibilnih maraka koje, najvjerovatnije, potiču od prodaje droge.

Naime, uhapšeni su, kako je saopćeno danas na pres- konferenciji održanoj u MUP-u KS, osumnjičeni da su u proteklom periodu nabavljali i prodavali marihuanu, heroin, te amfetamine. Pretresom stanova koje koriste, policija je kod Harisa Bašalića u stanu u ulici Vogošćanskih odreda pronašla određenu količinu amfetamina, veću količinu materije pogodne za miksanje s amfetaminima, pet digitalnih vaga, bombu, eksploziv, detonatorsku kapislu, te više okvira za pištolje i automat. Kod Bašalića su pronađeni i oduzeti i razni dokumenti i kartice.

Kod Fuada Numanovića policija je pronašla marihuanu, novac, 25 metaka raznog kalibra. Od Nihada Numanovića oduzeta su tri paketića marihuane, određena suma novca, dva mobilna telefona i puškomitraljez, dok je kod Suada Numanovića pronađen paketić u kojem je bio heroin. Kod Edina Ragipovića policija je pronašla 19 paketića amfetamina, dva mobilna telefona i novac koji potiče od prodaje droge.

Također, postoji sumnja da su uhapšeni posjedovali laboratoriju za proizvodnju droga ali istraga o tome je u toku. Nakon saslušanja, Suad Numanović je pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza dok je za ostale predložen pritvor. Inače, svi uhapšeni su odranije poznati policiji, po različitim krivičnim djelima.

Inače, tokom 2009. godine policija je na području Kantona Sarajevo zaplijenila oko 15 kilograma raznih droga, nadležnom tužilaštvu podnijete su prijave protiv 301, a uhapšeno je 146 osoba zbog narko kriminala.

Tokom 2009. godine zaplijenjeno je i preko 130 pištolja, automata...