Novo ročište na Sudu BiH
0

Svjedok rekao da je Turkoviću zolja isporučena u Visokom

Piše: F. Bakić
Svjedok Tužilaštva Drago Neimarević iz Zenice ispričao je danas u Sudu BiH, tokom nastavka suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima, da se u noći sa 25. na 26. mart 2010. godine posljednji put čuo sa svojim drugom iz djetinstva Mariom Tolićem, koji mu je u telefonskom razgovoru rekao da je u Sarajevu i da je vidio Crnogorku, kako su zvali ubijenog Mithata Mekića.

"Tola je zvao najprije na moj mobitel iza ponoći, ali kako je zvuk bio prigušen, nazvao je na kućni telefon i javila se supruga. Rekao mi je da se nalazi u glavnom gradu i da je sreo Crnogorku te je zvao i mene da dođem. Već je bilo kasno da ja dolazim i pitao sam ga je li sve uredu, rekao je da jeste. Čula se prigušena muzika, ali je u narednim danima njegov mobitel bio isključen, a njegovoj porodici sam rekao da prijave nestanak", kaže Neimarević, koji je prethodno rekao da poznaje Turkovića, jer ga je dva puta vidio u Zenici, ali i da je sa Tolićem dolazio kod optuženog u Sarajevo.

Neimarević je izjavio da mu je Tolić rekao kako mu Turković duguje 35.000 eura te da su prije nestanka njih dvojica krenuli u Sarajevo, jer se Tolić čuo sa Turkovićem i dogovorili su da mu ovaj vrati 10.000 eura. Međutim, do vraćanja tog duga nije došlo, jer su se vratili u Zenicu, nakon što je Turković na mobitel pozvao Tolića. Svjedok je izjavio kako mu je poznato da je Tolić i Mekiću posudio 100.000 eura kada je pravio neku nekretninu te da mu je bilo malo škakljivo kada se posljednji put čuo sa prijateljem, a ovaj mu rekao da je vidio Crnogorku.

"Nakon nestanka smo se u Sarajevu našli sa Nijazom Karkeljom zvanim Nisko i pitali ga da li ima neke informacije o Toliću. Odgovorio je da je načuo nešto, a ako šta bude znao da ćemo za to morati dati pare. I sa Turkovićem sam poslije Tolinog nestanka sjedio u slastičarni Palma, ali je optuženi rekao da nije vidio Tolića.

Nakon Neimarevića, saslušan je i Ermin Delić, koji je zbog pripadnosti Turkovićevoj zločinačkoj organizaciji osuđen na godinu zatvora, nakon što je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice. Delić je ispričao da ga je pozvao Turković i pitao može li mu nabaviti zolju, za šta je šifra bila "šibica". Zolju je nabavio Emir Valjevac, koji nije poznavao Turkovića.

"Ja i Emir smo se odvezli do Vatrogasnog doma u Visokom. Ostao sam u automobilu, dok je Valjevac zolju u kesi predao Isljamu Kalenderu. Žao mi je zbog svega što se desilo. Osuđen sam na godinu zatvora zbog pripadnosti zločinačke organizacije, a nikog od ovih momaka što sjede u sudnici, osim Turkovića, i ne poznajem. Osuđen sam samo zato što sam spojio dva čovjeka, a dobio sam godinu zatvora samo zahvaljujući Zijadu", istakao je Delić, kojeg je Turković potom optužio da laže.

"Ovaj svjedok laže da sam ga nazvao i tražio da mi nabavi zolju. Nisam te ja uvalio, jer si uvalio sam sebe zato što si htio da pomogneš ovom korumpiranom tužiocu", rekao je Turković obraćajući se Deliću.

Svjedočila je i Enisa Berbo, čiju je kuću 1. maja 2009. godine u ulici Lukavička cesta pogodio projektil isplaljen iz zolje. Svjedokinja je kazala da je eksplozija zvučala kao da je grom pogodio kuću i da je najprije mislila da je eksplodirao plin. Projektil zolje je pogodio treći sprat kuće, koji je tada bio prazan, a Berbo tvrdi da je nanesena velika materijalna šteta, te je postavila imovinsko-pravni zahtjev. U optužnici je navedeno da je Rajko Milovanović trebao ispaliti zolju na kuću u kojoj je boravio Anes Kurbegović. Međutim, projektil je promašio taj objekt i pogodio Enisinu kuću.

Iskaze su još dali uposlenici parkinga u Kranjčevićevoj ulici, Safet Avdić i Kasim Krilo, koji su ustvrdili da je na tom mjestu od 26. do 29. marta 2010. godine bio parkiran sivi Porsche švicarskih tablica, u kojem su se, kako stoji u optužnici, u Sarajevo dovezli Tolić i Verner Ajdari. Međutim, nijedan od njih nije vidio ko je vozilo ostavio na parkingu.

Nastavak suđenja Turkoviću i ostalima planiran je za 9. august.