Crna hronika
8

Sutra presuda policajcima optuženim da su pomogli u bijegu Olivera Knezovića

FENA
Livno
Livno
Pred Općinskim sudom u Livnu danas je održan glavni pretres u kaznenom predmetu protiv optuženih Marinka Barbarića i Ivana Barića koji se terete da su omogućili bijeg Oliveru Knezoviću koji je osumnjičen za ubistvo navijača Sarajeva, Vedrana Puljića.

Kako je za Fenu kazala glasnogovornica Općinskog suda u Livnu Marija Vila-Robović, na glavnoj raspravi se pristupilo čitanju već ranije izvedenih dokaza nakon čega su tužiteljstvo i odbrana dali završne riječi i sutra u 13 sati biti će objavljena presuda.

"Svi iskazi koji su ranije dani samo su danas pročitani, a tužitelj je predložio da se ponovno prezentiraju materijalni dokazi kao i to da se prezentira materijalni dokaz Federalne uprave policije s priloženim grafičkim prikazom daktiloskopskog vještačenja", kazala je Vila-Robović.

Prikaz tog grafičkog vještačenja je uručen i braniteljima na što su isti prigovarili da se spomenuto vještačenje moglo uraditi ranije te da ustvari taj dokaz ne utječe na navode optužnice.

Nakon što su na koncu obje strane iznijele kako nemaju više dokaza, pristupilo se završnim riječima i odluku o objavljivanju presude za sutra u 13 sati.

Općinski sud u Livnu je 22. aprila protekle godine optužene Marinka Barbarića i Ivana Barića proglasio krivim, no njihovi branitelji žalili su se Kantonalnom sudu u Livnu, koji je uvažio tu žalbu te ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio Općinskom sudu Livno na ponovno razmatranje.

Optužnicu protiv Marinka Barbarića i Ivana Barića podiglo je Kantonalno tužiteljstvo Široki Brijeg. Optužnicom se terete da su dana 6. oktobra 2012. godine u prostorijama Sudske policije, kao djelatnici te policije u Kantonalnom sudu Široki Brijeg, omogućili bijeg osumnjičeniku Oliveru Knezoviću, koji je lišen slobode zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubistva navijača Sarajeva Vedrana Puljića.