Prvostepena presuda
13

Profesor iz Zenice osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog povrede prava višeg asistenta

E. M.
Nagib Neimarlija (lijevo) i Edin Berberović (desno)
Nagib Neimarlija (lijevo) i Edin Berberović (desno)
Prvostepenom nepravosnažnom presudom Općinskog suda u Zenici profesor Nagib Neimarlija, bivši dekan Mašinskog fakulteta u Zenici, osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.

Kako se navodi u presudi, Neimarlija je u periodu od 2011. do 2013. godine u svojstvu odgovorne osobe, kao tadašnji dekan Mašinskog fakulteta u Zenici i šef katedre za energetiku i procesno inžinjerstvo, očito nesavjesno postupao u vršenju dužnosti i suprotno odredbama Zakona o viskom obrazovanju ZDK i Statuta UNZE, izbjegao postupanje po dvije presude Kantonalnog suda u Zenici, vršio opstrukciju zakonske i statutarne obaveze, čime je prouzrokovao tešku povredu prava tadašnjeg višeg asistenta na MFUNZE Edina Berberovića i onemogućio njegovo napredovanje u struci.

Optuženi prof. Neimarlija prvobitno je bio oslobođen optužbe krajem prošle godine, koju je Kantonalni sud u Zenici ukinuo i predmet vratio Općinskom sudu pa je u ponovljenom postupku Općinski sud u Zenici sada izrekao osuđujuću presudu s kaznom zatvora.

Oslobađajuću presudu krajem prošle godine protiv Neimarlije donijela je sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević koja je ove godine uhapšena pod sumnjom da je posredovala prilikom donošenja oslobađajućih sudskih presuda, za što je primala novac.

S obzirom na presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom na utvrdi njegova krivnja.