Akcija MUP-a RS
0

Osam osumnjičenih za trgovinu oružjem u Šamcu i Pelagićevu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Policija Republike Srpske izvršila je danas pretres na dvanaest lokacija na području opština Pelagićevo i Šamac i pronašla veću količinu oružja i droge, dok je osam osoba osumnjičeno za trgovinu oružjem, od kojih četiri i za trgovinu drogom.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Goranu P., Jovi Ž., Milenku S., Marku P., Tomi P., Cvjetku M. i Vojislavu I. iz Pelagićeva, te Nedeljku M. iz Šamca. U akciji "Lugar" koju su proveli policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Doboj, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, izvršen je pretres kuća i pomoćnih objekata na 11 lokacija u opštini Pelagićevo i jedna u opštini Šamac - saopšteno je iz CJB Doboj.

Na osnovu narebe Osnovnog suda Doboj, prilikom pretres kuća i pomoćnih prostorija kod sedam lica na području opštine Pelagićevo pronađena je i izuzeta određena količina minsko-eksplozivna sredstva, oružja i municije, koji su, prema do sada prikupljenim saznanjima, bili namijenjeni za preprodaju.

Prilikom pretresa kuće vlasništvo lica G.P. pronađene su i izuzete tri automatske puške, poluautomatska puška i pripadajuća cijev sa mehanizmom za okidanje, četiri prepravljena karabina, devet komada plastičnog eksploziva, ručna bomba, dva tromblona, 400 komada metaka različitog kalibra, pet okvira za automatsku pušku i dva okvira za snajper.

Pretresom kuće vlasništvo lica čiji su inicijali J. Ž. pronađena je i izuzeta automatska puška, četiri ručne bombe, 30 metaka različitog kalibra i okvir za automatsku pušku. Pretresom kuće vlasništvo M.S. pronađene su i izuzete dvije ručne bombe i lovački karabin, a pretresom kuće vlasništvo T. P. pronađen je i izuzet lovački karabin i 184 patrona lovačke municije. 

U saopštenju se dodaje da je pretresom kuće vlasništvo M.P. pronađeno i izuzeto 227 metaka različitog kalibra, a pretresom kuće u vlasništvu C. M pronađeno je i izuzeto sedam metaka za automatsku pušku. Prilikom pretresa kuće i pomoćnih prostorija vlasništvo N. M. iz Šamca pronađeno je i izuzeto 4 kilograma i 555 grama marihuane.

Za navedenih sedam osoba, kao i za V. I., koji je obuhvaćen kriminalističkom obradom, postoji osnov sumnje da su organizovali mrežu i vršili prodaju oružja na području BiH, dok za četvoricu od njih, N. M., M. S., T. P. i V. I., postoji osnov sumnje da su organizovali mrežu i vršili preprodaju i narkotika na području opština Šamac i Pelagićevo. 
Nakon izvršene kriminalističke obrade, protiv navedenih lica Okružnom tužilaštvu Doboj biće proslijeđen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih sredstava, odnosno krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga.

Akcija je provedena u cilju prikupljanja materijalnih dokaza radi dokazivanja krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili ekplozivnih materija. U toku je kriminalistička obrada ovih osoba.