Crna hronika
3

Neum: Na planini Žabi pronađeno tijelo nestalog muškarca

Piše: E. F.
Beživotno tijelo S. M. iz sela Cerovo kod Neuma, čiji je nestanak prijavljen u ponedjeljak, pronađeno je jučer u kasnim popodnevnim satima na planini Žabi u Neumskom zaleđu. Njegovo tijelo pronašli su pripadnici GSS-a u BiH.

Tijelo su pronašli pripadnici GSS u BiH te su ubrzo utvrdili da se radi o S. M. (72) muškarcu koji je izvjesno vrijeme živio u Kanadi te čiji je nestanak prijavljen dan ranije.

Kako saznajemo, on se zavjetovao da će na vrh planine Žabe postaviti križ te da će to mjesto redovno posjećivati. Križ je i postavio prošle godine, a ove godine je oko 5:30 sati ujutro krenuo u pohod na sam vrh te planine sam, s ciljem obilaska svetišta sv. Iliji.

"Vjerujemo da su kobne bile nesnosne vrućine koji čovjek njegovih godina nije mogao izdržati. Izuzetno visoke temperature znatno ugrožavaju mogućnost preživljavanja na otvorenom prostoru kamenjara i makije koja prevladava u predjelu Žabe", kazao nam je Zdenko Markić iz GSS-a u BiH.

No, prije pronalaska unesrećenog na padinama ove planine odigrala se još jedna drama te su zamalo stradali i prijatelji i rodbina nestalog.

Naime, u potragu za nestalim su također krenuli njegova dva brata i komšija.

Međutim, ostali su bez vode pa su bili u veoma lošem stanju. Tako su pripadnici GSS-a zajedno sa lokalnim vatrogascima najprije morali spasiti njih, a potom nastaviti potragu za nestalim.