Crna hronika
0

Nastavljeno suđenje Eldaru Leđenu: Krv djeteta pronađena na dekici i ćilimu

Piše: E. F.
Svjedočenjem Elmire Karahasanović, vještaka biološke struke, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Eldaru Leđenu, optuženom da je 29. novembra počinio krivično djelo ubistva kada je usmrtio svoga tromjesečnog sina Aldijana.

Prema navodima optužnice koja je podignuta protiv njega, Leđen se kobnog dana sa sinom nalazio sam u spavaćoj sobi. Dječak je uporno plakao i odbijao da jede. To je izrevoltiralo Leđena te je on, nakon što nije uspio zaustaviti plač, uzeo sina ispod pazuha, podigao ga uvis i bacio na drvenu fotelju. Dijete je udarilo glavom i tijelom u drveni naslon fotelje, usljed čega je zadobio teške povrede koje su dovele do njegove smrti.

Leđen je tada pozvao Hitnu pomoć koja je obavijestila policiju o cijelom događaju. Leđen je najprije tvrdio da se dijete zagrcnulo, a potom i da mu je dijete ispalo. Nakon obdukcije priznao je šta se zapravo dogodilo.

Krv djeteta na dekici i ćilimu

Karahasnović je danas pred Vijećem kojim predsjedava sutkinja Jasmina Begić kazala kako je po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo vještačila tragove koji su pronađeni na dostavljenoj majici, dječijoj dekici te ćilimu i fotelji iz kuće u kojoj se tragedija dogodila.

Na svim predmetima je pronađena krv humanog porijekla, a vještačeno je ukupno 35 tragova krvi.

Kuća u kojoj se ubistvo dogodila (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kuća u kojoj se ubistvo dogodila (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Na dječijoj dekici je konstatovano pet tragova krvi i svi odgovaraju Aldijanu Leđenu. Na ćilimu je pronađeno 28 tragova, a u jednom tragu je izolovan trag koji u potpunosti odgovara DNK profilu Aldijana Leđena, dok je u jednom tragu pronađen DNK profil nepoznate muške osobe koji po svojim karakteristikama odgovara Aldijanovom srodniku, odnosno njegovom biološkom ocu. U ostalim tragovima na ćilimu su pronađeni pomiješani DNK profili", kazala je Karahasnović.

Očeva krv na majici i ćilimu

Predmet vještačenja je bila i muška majica koja je pripadala Leđenu na kojoj su također pronađeni tragovi krvi. Prema riječima Elmire Karahasanović, krv pronađena na majici pripada nepoznatoj muškoj osobi koja je blizak srodnik malenog Aldijana, najvjerovatnije biološki otac dječaka.

Također Karahasnović je vještačila i briseve koji su izuzeti sa naslona fotelje u koji je tijelo mališana udarilo.

Kako je istakla, na ovim naslonima pronađeni su profili najmanje tri osobe, uključujući Aldijana, njegovog biološkog oca te jedne ženske osobe.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 18. septembar.