Građani uznemireni
177

Nakon što je ponovo pala krv na sarajevskom asfaltu, šta do sada znamo o brutalnom ubistvu

D. Be.
Ubistvo se dogodilo u nedjelju navečer na Otoci
Ubistvo se dogodilo u nedjelju navečer na Otoci
U nedjelju navečer, pola sata prije ponoći, ponovo je pala krv na sarajevskom asfaltu nakon što je 24-godišnjak iz vatrenog oružja usmrtio 19-godišnjaka nedaleko od glavne gradske saobraćajnice.

Medijska blokada iz tužilaštva i policije unijeli su dodatni nemir među stanovnike Sarajeva jer satima nisu znali da li ubica šeta na slobodi ili ga je policija identifikovala. To je, sinoć pokušao opravdati ministar kantonalne policije Admir Katica koji je kazao da je "istraga provedena u tajnosti, u cilju zaštite samog procesa,". Medijsko obraćanje je iskoristio i da "zamoli javnost za strpljenje".

Svađa u saobraćaju bila je razlog da osumnjičeni Adem Šuman potegne za vatrenim oružjem i puca na Farisa Pendeka i njegove prijatelje u automobilu Citroen.

To, kako Klix.ba saznaje, potvrđuju i prvi podaci iz istrage s obzirom da se Šuman i Pendek nisu poznavali od ranije niti su imali ikakve nesuglasice prije ovog nemilog događaja.

Faris Pendek (2005. godište) je ubijen na mjestu pucnjave, a dvojica njegovih prijatelja D. K. (2005.) i E. R. (2005.) su ranjena i prošli su s lakšim tjelesnim povredama. Treći putnik u automobilu, na svu sreću, nije zadobio povrede.

Napadač je, prema prvim informacijama, nakon prepirke izašao iz vozila te pucao prema bijelom Citroenu u kojem su se nalazila četiri putnika, a zatim pobjegao. Sve se odigralo na semaforu u naselju Otoka.

Adem Šuman predat u nadležnost Tužilaštva KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Adem Šuman predat u nadležnost Tužilaštva KS (Foto: I. Š./Klix.ba)

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo "Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela", uhapšeni su i E. G. (1987) i M. S. (2000), obojica iz Sarajeva, dok se osumnjičeni za ubistvo Adem Šuman sam predao policiji.

Oni su danas predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sarajevske ulice svako malo su poprište vatrenih obračuna, paljevina automobila, razbojništava i nasilničkog i bahatog ponašanja.

Građani Sarajeva, očigledno s razlogom, mogu strahovati i zbog "ružne riječi" u saobraćaju, jer i zbog toga padaju mrtve glave. Nadležni o svemu, već dugo vremena, samo šute.