Crna hronika
22

Nakon pljačke 50.000 KM: U MVP pokrenut disciplinski postupak, novcu za putne naloge ni traga

Piše: E. F.
Ilustracija
Ilustracija
Sarajevska policija intenzivno radi na rasvjetljavanju razbojništva koje se dogodilo u ponedjeljak, a kada je u samom centru grada opljačkan Ivica Merla, blagajnik Ministarstva vanjskih poslova BiH, te je od njega u tom trenutku oduzeto ni manje ni više nego 50.000 KM.

Razbojnik još uvijek nije identifikovan, ali su u toku istražni postupci kako bi se utvrdilo ko je napao blagajnika i da li je razbojnik imao saradnika u samom Ministarstvu vanjskih poslova.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova BiH zbog istražnog postupka nadležnih istražnih organa u vezi sa razbojništvom ne žele komentarisati ili odgovarati na upite medija jer bi u suprotnom mogli ugroziti rad istražnih organa.

"Ministarstvo u potpunosti sarađuje sa nadležnim istražnim organima u cilju provođenja istražnih radnji. Konstatovano je da ne postoje sistemski propusti u ovom slučaju jer postoje jasno definisane i utvrđene procedure i pravila postupanja", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

No, postavlja se pitanje kako je razbojnik znao da baš u tom trenutku blagajnik kod sebe ima veću količinu novca te kako je moguće da je u podne opljačkan u samom centru grada.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je u skladu sa ovlastima i utvrđenim zakonskim propisima pokrenuo disciplinski postupak za utvrđivanje individualne odgovornosti u ovom slučaju.

Kako Klix.ba saznaje, ukradeni novac bio je namijenjen za putne naloge, odnosno plaćanje putovanja službenicima.

Podsjećamo, blagajnik Ivica Merla je po nalogu nadređenog otišao u banku da podigne dozvoljeni novac koji je za MVP BiH odobrilo državno ministarstvo finansija, a za isplatu putnih naloga.

U ulici Maršala Tita presreo ga je još uvijek nepoznati razbojnik te mu je uz prijetnju pištoljem oteo novac.