Određenoj joj pritvor
0

Na čelu kriminalne grupe iz Brčkog je djevojka za koju se vezuju i dva policajca

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Nadležni sud je odredio pritvor 25-godišnjoj djevojci koja se nalazila na čelu kriminalne grupe iz Brčkog, a koja se bavila prodajom droge. Inače, za ovu grupu se vezuju i dva policijska službenika koji su uhapšeni u istoj akciji "Dama", a potom i suspendovani sa radnog mjesta.
Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor za 25-godišnju I. R., osumnjičenoj za neovlašteni promet opojnih droga, koja je prije dva dana, zajedno s više osoba, uhapšena u operativnoj akciji "Dama".

"Osumnjičenoj za prodaju marihuane, amfetamina i ekstazija, jednomjesečni pritvor određen je usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna", naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Protiv I. R. i većeg broja osoba, Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta duže vrijeme intenzivno sprovode istražne aktivnosti koje su nastavljene prije dva dana izvođenjem operativne akcije kodnog naziva "Dama", kada je lišen slobode veći broj osoba.

Iz brčanskog tužilaštva kaži da su nakon hapšenja i sprovođenja tužiocu uhapšeni A. A. (25), A. Š. (26) i D. M. (46) po isteku roka za tužilačko zadržavanje od 24 sata, pušteni da se brane sa slobode, dok je za I. R. Tužilaštvo predložilo određivanje pritvora.

Kako se navodi u prijedlogu za određivanje pritvora, prvoosumnjičena je s ciljem stjecanja finansijske koristi organizirala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga Cannabis Sativa L, Amfetamin Speed i MDMA Extasy.

"Tako organizirana grupa, kojoj su pristupili i druge njima poznate osobe, na području distrikta Brčko djelovala je od kraja januara 2023. godine do izvođenja ove akcije, neovlašteno prometujući više od dva kg marihuane, preko pet kg amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA Extasy. Sumnja se da je I. R. opojne droge lično nabavljala od njoj poznatih osoba, dok su pripadnici grupe po njenim ličnim uputama prepakivali drogu u manje količine i prodavali je krajnim korisnicima", precizirali su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Na odluku Osnovnog suda Brčko distrikta o određivanju pritvora moguće je izjaviti žalbu Apelacionom sudu, a u međuvremenu Tužilaštvo i Policija nastavljaju koordiniranu istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta su potvrdili da su istražne aktivnosti proširene i na dvojicu policijskih službenika koji su jučer uhapšeni zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Kako je ranije potvrđeno iz policije, njih je šef odmah nakon hapšenja suspendovao.