Nakon pucnjave 15. februara
0

Je li Amela Džindo umanjila razbojništva u kladionicama?

Piše: Amra Kovač
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Mjesec i po dana nakon pucnjave u kladionici “Derby” koja se nalazi u sarajevskoj ulici Ciglanska, u kojoj je radnica kladionice Amela Džindo (28) zadobila teške tjelesne povrede, a 17-godišnji Alen Makaš ubijen, na području Kantona Sarajevo došlo je do smanjenja broja pljački kladionica. Da li je uzrok tome strah razbojnika da bi sljedeći put oni mogli završiti kao Makaš ili je, pak, u pitanju nešto drugo?

Broj razbojništava bio u porastu

Naime, Makaš je sa Kenanom Čehićem (20) kladionicu “Derby” pokušao opljačkati 15. februara ove godine. Ako pogledamo statističke podatke MUP-a Kantona Sarajevo u posljednjih nekoliko mjeseci, primjetićemo da se u novembru 2009. godine dogodilo 17 razbojništava u kladionice. U decembru protekle godine kladionice su bile 20 puta na meti pljačkaša, a u januaru ove godine 21. put.

Dakle, broj razbojništava je iz mjeseca u mjesec rastao, a i policija je stalno upozoravala na to. Dešavalo se da u jednom danu čak četiri kladionice budu opljačkane. Razbojnici su prilikom pljački radnicama obično prijetili pištoljima i noževima.

Kladionice su za razbojnike bile laka meta jer je samo mali broj zadovoljavao standarde primarne zaštite koje propisuje Uredba o minimalnim mjerama zaštite u objektima u kojima se priređuju igre na sreću, klađenje na sportske rezultate i druge neizvjesne događaje.

Mali broj kladionica posjedovao je bilo kakav sistem zaštite, poput protuprepadnog alarma i video nadzora, a nijedna od kontrolisanih kladionica nije posjedovala neprobojne pregrade sa protuprovalnim vratima koja odvajaju prostor za uposlenika od prostora za stranke, a što je zakonska obaveza vlasnika.

Od 1. do 15. februara ove godine, kada je u kladionici “Derby” došlo do pucnjave, kladionice su bile pet puta na meti pljačkaša. Nakon pucnjave odnosno od 15. do 28. februara dogodilo se samo jedno razbojništvo u kladionicama, dok je od 1. marta do danas opljačkano pet kladionica.

"Evidentno je da je došlo do smanjenja razbojništava u kladionicama na području Kantona Sarajevo. Moguće je da je na to utjecalo što više ni razbojnici nisu sigurni kako će radnici reagovati. Međutim, moram naglasiti da su pripadnici MUP-a KS rasvijetlili nekoliko razbojništava u kladionice i uhapsili jednu grupu koja se bavila razbojništvima", kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, dodajući da je na incijativu policije od 21. januara ove godine otpočeto i vršenje inspekcijskog nadzora nad primjenom Uredbe o minimalnim mjerama zaštite u objektima sportskih kladionica.

Tada je svim vlasnicima kladionica naloženo da odmah, a najkasnije u roku od 60 dana, izvrše ugradnju ili nadogradnju sistema zaštite u skladu sa odredbama Uredbe. Također, tada je naglašeno da će kladionice u kojima po isteku roka od 60 dana ne budu uvedene mjere zaštite biti zatvorene.

Međutim, prema riječima Nefića, policija još uvijek nema povratnu informaciju u koliko kladionica je i izvršena nadogradnja sistema zaštite kladionica.

Uskoro tužilačka odluka

Kada je u pitanju istraga protiv Amele Džindo, prema riječima Jasmine Iftić, portparola sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, ona je saslušana u svojstvu osumnjičene, zbog sumnje da je počinila krivično djelo ubistvo namah, te je u svojstvu svjedoka-oštećene u istrazi koja se vodi protiv Čehića, koji je osumnjičen zbog krivičnog djela razbojništvo u pokušaju.

“Istrage protiv Čehića i Amele Džindo su razdvojene. Potrebno je izvršiti još neke istražne radnje, ali ubrzo se očekuje donošenje konačne tužilačke odluke u oba predmeta”, kazala je Iftićeva.

Inače, na području Kantona Sarajevo djeluje osam registrovanih društava koje obavljaju djelatnost sportskih klađenja, a otvoreno je oko 266 poslovnica sportskih kladionica. Broj varira zbog svakodnevnog zatvaranja jednog broja kladionica, odnosno otvaranja novih prodajnih mjesta.

Podsjećamo, Alen Makaš je sa Kenanom Čehićem 15. februara ove godine oko 18.50 sati pokušao opljačkati kladionicu “Derby” u kojoj je radila Amela Džindo. Međutim, radnica kladionice nije željela dati novac pljačkašima, te je došlo do pucnjave. Makaš je pucao u radnicu, a radnica u njega.

Džindo je jednim hicem pogodila razbojnika i smrtno ga ranila. Makaš je prvim hicem djevojku pogodio u prsa, a prilikom pada ispalio je i drugi hitac koji je nesretnoj djevojci prošao kroz nogu, stomak i izašao napolje. Iako je zadobila teške tjelesne povrede, te bila životno ugrožena, ljekari su uspjeli radnici spasiti život. Čehić je, pak, nakon što je počela pucnjava pobjegao s mjesta događaja.