Ni nakon sedam mjeseci
0

Istraga protiv Mehmeda Šišića još nije okončana

Piše: A. Kovač
Mehmed Šišić
Mehmed Šišić
Istraga protiv Mehmeda Šišića (54), bivšeg predsjednika Saveza demobiliziranih boraca FBiH, koji je osumnjičen za krivično djelo spolni odnos zloupotrebom službenog položaja, još uvijek je u toku.Ovu informaciju za Sarajevo-x.com potvrdio je Nermin Tešnjak, tužilac zeničkog Kantonalnog tužilaštva, koji vodi istragu.

Međutim, tužilac nije želio odgovoriti na naše pitanje zašto istraga traje tako dugo iako postoji snimak na kojem se jasno vidi kako Šišić ucjenjuje radnicu Saveza prijeteći joj otkazom ako se ne bude milovala s njim.

“Uskoro će biti poduzete neke stvari u ovom predmetu ali zbog istrage koja je u toku ne mogu reći koje”, kazao je Tešnjak.

Ni na naše pitanje da li to znači da će istraga biti obustavljena ili će, pak, biti podignuta optužnica, Tešnjak, nije želio odogovoriti.

Naime, Šišić je osumnjičen da je 21-godišnju Amelu Dudić, uposlenicu Saveza, u više navrata pokušao seksualno iskoristiti nudeći joj pritom povećanje plaće i druge pogodnosti, odnosno zastrašujući je prestankom radnog odnosa ako ne pristane na njegovu ponudu, što je kod oštećene prouzrokovalo duševnu patnju.

Uposlenica je tajno snimila kako joj Šišić prijeti otkazom, ukoliko se ne bude "milovala sa njim“.

Nakon što su mediji objavili snimku, predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH je 20. augusta prošle godine priveden zbog seksualnog uznemiravanja, a dan poslije pušten je na slobodu.

Iako je nakon hapšenja bio smijenjen sa funkcije predsjednika Saveza, Šišić je u izjavi medijima najavio svoj povratak na čelo Saveza.

Naime, kako prenose mediji, Komisija Ministarstva za boračka pitanja FBiH nakon istrage provedene u Savezu demobilisanih boraca FBiH, utvrdila je da je Skupština tog saveza koja je održana 19. decembra prošle godine bila nezakonita.

Ministarstvo je od Saveza zatražilo da hitno konstituira Skupštinu i održi legalnu sjednicu. Ministarstvo će do održavanja legalne sjednice obustaviti finansiranje Saveza.

Izvještaj, u kojem se navodi da Skupština na kojoj je s mjesta predsjednika Saveza smijenjen Mehmed Šišić, a za v. d. predsjednika imenovan Nijaz Hodžić, nije bila legalna, potpisao je federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić.