Nakon incidenta
45

Ispred škole u Mostaru bit će angažovani zaštitari, postavljene kamere i pojačane policijske patrole

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon jučerašnje tučnjave koja se dogodila ispred zgrade srednje Mašinsko-saobraćajne škole koja dijeli prostorije sa srednjom Prometnom školom u ulici Alekse Šantića, bit će angažovani zaštitari i postavljen video nazor, te pojačane policijske patrole, potvrđeno je za Klix.ba.
Odluka o hitnom pojačanju sigurnosti zgrade u kojoj se nastava odvija po principu "dvije škole pod jednim krovom", donesena je na današnjem sastanku kojem su prisustvovala dva direktora navedenih škola, Ahmet Pelko i Zoran Landeka, predsjedavajući Skupštine HNK Džafer Alić, kantonalni ministar obrazovanja Adnan Velagić, ministar MUP-a HNK Marijo Marić, policijski komesar Robert Perić te predstavnici Gradske uprave Mostara.

Kako nam je kazao kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adnan Velagić jučerašnja dešavanja su sve uznemirili i duboko potresli, tako da su svi skupa pokušali u što bržem roku da iznađu rješenje da se nemile scene više ne ponavljaju.

"Nastojat ćemo da u što bržem roku angažujemo zaštitare ispred škole i postavimo video nazor kroz čitavu ulicu i na taj način preveniramo buduće događaje. Uz to će MUP pojačati svoje patrole i provesti detaljnu istragu kako bi se slučaj rasvijetlio", kazao je ministar Velagić za Klix.ba.

Priče da je incident u Mostaru produkt nekih animoziteta između navijača i da ima nacionalne konotacije, po njegovim su riječima za sada samo nagađanja dok MUP HNK ne provede detaljnu istragu i utvrdi šta se zapravo dogodilo, a prioritetnim smatra sprječavanje novih incidenata.

Podsjetimo da je jučer policija intervenisala dva puta zbog tučnjave ispred navedene škole što je izazvalo zabrinutost i brojne reakcije u javnosti.

Kako navode iz MUP-a HNK jučer u 9:20 sati, u PS Mostar Centar prijavila je sekretarica srednje Mašinsko-saobraćajne škole u ulici Alekse Šantića da je izbila tuča većeg broja muških osoba.

"Patrola policije je na licu mjesta zatekla prijaviteljicu koja je izjavila da je tučnjava izbila od strane desetak nepoznatih muških osoba koji su na sebi imali tamnu garderobu s kapuljačama preko glave i da se jedan dio razbježao prema ulici A. Starčevića, a drugi dio prema jugu ulice A. Šantića", navode iz MUP-a HNK.

Drugu tučnjavu ispred iste škole policiji u prijavili građani u12:30 sati, te su policije patrole odmah izašle na mjesto događaja i zatekla jednu osobu s vidnim povredama.

"Radi se o H.B. (22) koji je izjavio da je s kolegom A.K. prošao navedenom ulicom i vidio dvije nepoznate muške osobe u duksericama i s kapuljačama, te s bakljom u ruci koju su pošli da bace prema profesorima i ulaznim vratima škole. Isti su ih pokušali spriječiti u tomu pri čemu je H.B. zadobio povrede u predjelu glave", navode iz MUP-a HNK.

Patrola policije je, također obavila razgovor s pedagogom škole, koja je izjavila, da je vidjela kako dvije nepoznate muška osobe s bakljom pokušavaju gađati prema školi.

Iz MUP-a HNK ističu da pripadnici policije preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenog događaja i identifikaciji počinioca.