Visoko
0

Hram Svetog Prokopija na meti pljačkaša

SRNA
Nepoznati počinioci obili su noćas svjećarnicu koja je izgrađena uz hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom i odnijeli manju sumu novca, saopšteno je danas iz Mitropolije dabrobosanske.

Prema riječima paroha kakanjskog jereja Marka Maleša, koji opslužuje i visočku parohiju, provalu u svjećarnicu jutros su primjetili predsjednik Crkvene opštine Visoko i crkvenjak prilikom redovnog obilaska hrama.

O ovome je obaviještena policija koja je obavila uviđaj i konstatovala da je odnesen novac.

Otac Maleš istakao je da je ovo samo jedan u nizu svakodnevnih incidenata čija je meta pravoslavni hram u Visokom, od razbijanja kamenjem stakala i crepova na crkvi i drugim objektima u porti pa sve do krađa.

"Svaki put kada dođemo na službu u hram dočeka nas ili razbijen prozor, ili crepovi, a nerijetko i obijena vrata", naglasio je otac Maleš, dodajući da policija nije obaviještena o svim nego samo o nekim od ovih slučajeva, jer su oni svakodnevni.

Ovo je u posljednjih mjesec dana četvrti napad na hramove na teritoriji Arhijerejskog namjesništva sarajevskog.

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koji je kao nacionalni spomenik pod zaštitom države, sagrađen je 1857. godine, a obnovljen 1998. godine.