Optužnica Tužilaštva BiH
0

Hotel 'Exclusive' je stvoren prodajom droge

Sarajevo-x.com
Hotel "Exclusive"
Hotel "Exclusive"
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Harisa Zornića (40), Hamde Dacića (35), Džana Ačika (38), te pravne osobe firme „Majorka“ d.o.o. Sarajevo. Prema optužnici Zornić, Dacić i Ačik se terete za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa prometom opojnim drogama i pranjem novca. Ačik se tereti i za krivično djelo nabavljanja, držanja i nošenja oružja i streljiva.

U optužnici se između ostalog navodi, da su optuženi izvršili krivično djelo pranja novca i to tako što su novac ubacivali u legalne finansijske tokove. Tako je oprano i najmanje 1,99 miliona maraka koje potiču od krijumčarenja drogom, a ukupan iznos opranog novca, prema optužnici, kreće se između pet i šest miliona KM.

Naime, optuženi su uhapšeni u februaru ove godine zbog sumnje da su organizovali grupu koja je duži vremenski bavila međunarodnim krijumčarenjem drogom. U ovu svrhu osumnjičeni su vrbovali veliki broj osoba za prevoz, skladištenje, čuvanje i naplatu droge.

Dacić i Zornić su sa Ačik Džanom 28. januara 2002. godine u Sarajevu, osnovali firmu ''Majorka'' d.o.o. Sarajevo, samo i isključivo radi legalizacije nezakonito stečene imovinske koristi.

U decembru 2004. Godine firma „Majorka“ podnijela je „BOR“ banci d.d. Sarajevo, zahtjev za dodjelu kredita, te zatim još dva zahtjeva za kredite u ukupnom iznosu od oko milion maraka, a da su svi krediti bili odobreni i isplaćeni iako to nije bilo u skladu sa zakonom. Svrha uzimanja ovih kredita, bila je da se prikriju stvarni izvori finansiranja izgradnje hotela „Exclusive“ u Rajlovcu.