Sarajevo
0

Građani i kladionice opet na udaru razbojnika

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu su već dugo sportske kladionice ali i građani, od kojih se otimaju mobiteli, novčanici…,na udaru razbojnika. Nepoznata osoba je i jučer oko 18.45 sati prijeteći pištoljem radnici T. A. opljačkala sportsku kladionicu "Williams", koja se nalazi u sarajevskoj ulici Branilaca Sarajeva broj 39.

Međutim, to nije bilo i jedino razbojništvo na području Kantona Sarajevo. Naime, jučer tri sata nakon ponoći na raskrsnici ulica Čitlučka i Azići, općina Ilidža, četiri nepoznate osobe fizički su napali K. D., te od njega ukrali mobitel.

Broj registrovanih krivičnih djela protiv imovine u prvih devet mjeseci ove godine, prema podacima MUP-a KS, čini 74,4 posto ukupnog kriminaliteta na području KS.

Tačnije, u prvih devet mjeseci 2009. godine evidentirano je 4.473 krivična djela protiv imovine. Najbrojnija djela iz ove oblasti su: teške krađe – 2.928, krađe – 612, pokušaj teške krađe – 120, razbojništvo – 347, oštećenje tuđe stvari – 171, prevara – 101…

Rasvijetljena su 2.233 djela ili 49,9 posto.

Od ukupnog broja krivičnih djela protiv imovine, u prvih devet mjeseci ove godine, registrovano je 214 slučajeva otimanja mobitela, a što je za 33 više nego u istom periodu 2008. godine.

Otimanje mobitela, kako je saopćeno iz MUP-a KS, direktno se odražava i na broj teških krađa na naročito opasan i naročito drzak način.

Mobitele, prema podacima MUP-a KS, kradu uglavnom maloljetni delinkventi, višestruki povratnici, koji fizički napadaju ili nožem prijete drugom maloljetniku. Mobiteli se otimaju na ulici, u haustorima, parkovima…

Od 82 osobe, protiv kojih je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj zbog sumnje da krale mobitele, njih čak 60 su povratnici u činjenju krivičnih djela.

Kada su u pitanju krivična djela razbojništva, razbojničke krađe ili pokušaj razbojništva i pomaganje razbojništva, odnosno pljačke kladionica, prodavnica…, u prvih devet mjeseci ove godine, prijavljeno je 378 slučajava. Rasvijetljeno je 167 djela, a sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu podnesen je izvještaj protiv 161 osobe. Većina izvršilaca krivičnih djela razbojništva i to njih 123 ili 83,1 posto su, također, povratnici u činjenju krivičnih djela.