Kraj dizanja kamata
0

Skočile dionice na Wall Streetu nakon što je Fed saopćio ono čemu su se ulagači nadali

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ulagači na Wall Streetu su u srijedu očekivali nagovještaje o tome hoće li Federalne rezerve (Fed) sljedeće godine početi snižavati kamatne stope, a ubrzo nakon toga Centralna banka je dala saopćenje koje ih nije razočaralo.

Dionice su se kretale blizu ravne linije tokom cijele trgovinske sesije sve dok članovi Fed-a nisu jednoglasno izglasali da stope ostanu stabilne i signalizirali da bi sljedeće godine mogli početi ublažavati monetarnu politiku.

Iako je predsjedavajući Jerome Powell ostavio mogućnost dodatnih povećanja, tržišta su na to obraćala malo pozornosti.

S&P 500 i Nasdaq Composite porasli su za 1,4 posto, a Dow Jones Industrial Average probio je 37.000 bodova smjestivši se na najvišu razinu svih vremena od 37.090 i porastao također za 1,4 posto što je prvi put od 4. januara 2022. godine. Fed je ranije pokušao ukrotiti inflaciju brzim ciklusom povećanja kamata stope na najviše razine u posljednje 22 godine.

Uspon tržišta dionica odražava sve veći optimizam Wall Streeta da američka ekonomija može nastaviti jačati kroz strožiju monetarnu politiku bez većih poremećaja. Sva tri glavna indeksa na putu su za svoj sedmi rast zaredom.

Optimističnija očekivanja za sljedeću godinu pomogla su u povećanju cijena 10-godišnjih državnih obveznica na kraju godine, koje pomažu u određivanju troškova zaduživanja za kompanije u raznim industrijama.

Preokret na tržištu obveznica dao je ulagačima više povjerenja u dionice izvan velikih tehnoloških kompanija koje su potaknule ovogodišnji uspon. Naprimjer, nekretnine i komunalije bili su sektori s najboljim rezultatima S&P 500 indeksa u srijedu.

Prinosi na referentnu obveznicu, koji rastu kako cijene padaju, dosegnuli su 5 posto prije samo nekoliko sedmica. Sada su oko cijeli postotni bod niži, zaključivši srijedu na 4,032 posto.

Velike banke također su se uključile u akciju u srijedu, a Goldman Sachs, Bank of America i Charles Schwab napredovale su više od 2%.