Crna hronika
1

Bivšem ultimate fighteru Ajlinu Ahmiću godina zatvora za šverc kanabisa

Piše: E. F.
Ajlin Ahmić
Ajlin Ahmić
Nakon razmatranja i prihvaćanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je donijelo i javno objavilo presudu kojom je optuženi Ajlin Ahmić oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

S tim u vezi, Sud je optuženog Ahmića osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te mu je kao sporednu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 45.000 KM. Od optuženog Ahmića su oduzeti predmeti i obavezan je da nadoknadi troškove krivičnog postupka, čiju će visinu Sud odrediti posebnim rješenjem.

Međunarodni šverc

Optuženi Ajlin Ahmić je oglašen krivim, što je u periodu od septembra 2012. do aprila 2013. godine postao član organizirane grupe koju su organizirale druge osobe na području Albanije, Crne Gore i Hrvatske, te je u tom svojstvu nabavljao i prenosio opojnu drogu Cannabis iz Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine, te dalje na područje Republike Hrvatske, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, ova grupa je u više navrata prokrijumčarila količine između pet i 15 kilograma marihuane, te količine od nekoliko stotina grama heroina i kokaina

Zaštitar u poslu s drogom

Inače, Ahmić je uhapšen u međunarodnoj policijskoj akciji Šetač u Sarajevu u aprilu mjesecu, dok mu je USKOK pretresao kuću u Dubrovniku. Nedugo nakon hapšenja, Ahmić je pušten da se brani sa slobode uz kauciju od 133.695 konvertibilnih maraka. Ipak, u januaru 2014. godine je optužen u okviru predmeta Aleksandar Ivanković i drugi zajedno sa još 18 osumnjičenih, a za neovlaštenu trgovinu drogom. Ahmić je uhapšen u Sarajevu,

Iako je bio jedan od talentovanijih ultimate fight boraca i član dubrovačkog UFC Gladijator, Ahmić je prekinuo borilačku karijeru i 2011. pokrenuo privatni biznis. Osnovao je zaštitarsku firmu APB Croatia, koja se bavi prevozom VIP osoba, nadzorom, osiguranjem kongresnih susreta te savjetovanjem u vezi sa sigurnosti, ali i istragama u slučaju otmica i krađa. APB je dio svjetske franšize, a neki od poznatih klijenata bili su Jay Z, Jeremy Irons i Fat Boy Slim. Zaštitar i bivši MMA borac Ahmić se, kako su policajci otkrili, upleo u poslove sa drogom. Pored toga, imao je vremena i za političke aktivnosti, pa je bio član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije.