Crna hronika
0

Bad Blue Boysi motkama, kamenjem i bocama napadali prisutne

FENA
U noći sa subote na nedjelju u 3.05 sati ispred disco kluba "Frotea" u Čitluku došlo je do narušavanja javnog reda i mira većih razmjera koje je izazvala grupe navijača NK "Dinamo" iz Zagreba, saopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Navijači su, kako se navodi, boravili u Hercegovini zbog održavanja memorijalnog turnira u Gabeli te Plave večeri u Međugorju.

"Sukobu je prethodilo prisilno udaljavanje 2 lica od strane zaštitara iz disco kluba 'Frotea', zbog narušavanja reda unutar objekta i narušavanja javnog reda i mira. Nakon toga u prostorije kluba dolazi grupa od 50-60 lica koji su odmah počeli sa nasiljem, i to prema gostima, zaštitarima i pripadnicima policije.

Ubrzo se sukob prenio na prostor ispred disco kluba i tom prilikom napadači su koristili motke, boce i kamenja za napad na sve prisutne. Na samom početku napada, napadači su nasrnuli na prisutne pripadnike policije koji su, nakon više upozorenja napadačima da prestanu sa gađanjem i nasrtajima, upotrijebili vatreno oružje i hicima u zrak pokušali spriječili napad na sebe i prisutne.

S obzirom na to da je javni red i mir bio narušen u većem opsegu, pripadnicima PS Čitluk ubrzo je u pomoć pristigla interventna grupa PU Mostar.

Nakon smirivanja sukoba, na licu mjesta izvršen je uviđaj te su utvrđene razmjere štete, a na osnovu prikupljenih saznanja od prisutnih i svjedoka te određenih operativnih saznanja slobode su lišeni:

Stipan Pivić (1983), Ivan Jurković (1982), Roman Maričić (1985), Mladen Noršić (1982), Zvonimir Prkačin (1984), Tomislav Jurina (1974), Igor Petrović (1984), Josip Stojak (1980), Slaven Kovačević (1984), svi iz Zagreba , državljani R Hrvatske.

U ovim neredima povrijeđena su 24 lica, a PS Čitluk tokom dana primila je 15 prijava od građana kojima su oštećena vozila prilikom navedenih nereda.

Jedno lice, koje je identificirano kao napadač, uspjelo je pobjeći, a radi se o Tomislavu Toliću (1975) iz Zagreba, za kojim je ovo ministarstvo raspisalo potjernicu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kazneno djelo "napad na ovlaštenu službenu osobu u obavljanju poslova bezbjednosti", "nasilničko ponašanje" i "oštećenje tuđe stvari" pripadnici policije podnijeli su kaznenu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Mostar protiv Tomislava Tolića, Zvonimira Prkačina i Mladena Noršića. Ostala privedena lica predata su u Prekršajni odjel Opštinskog suda u Mostaru, gdje su im izrečene kazne, nakon čega su pušteni na slobodu i napustili su naš kanton", stoji u saopćenju kantonalnog MUP-a.