Ulična hrana
109

"Najtvrđe jelo na svijetu" stiže iz Kine: Prženo kamenje je novi hit na društvenim mrežama

N. O.
Screenshot/CNN
Screenshot/CNN
Sodiu nosi titulu "najtvrđeg jela na svijetu", a predstavlja tradicionalno prženo kamenja kao ključnog sastojka uz začine. Ovo jelo u posljednje vrijeme izazvalo je radoznalost mnogih na kineskim društvenim mrežama, prenosi CNN.

Gosti bi trebali sisati kamenčiće kako bi uživali u bogatom i začinjenom okusu jela, koje potiče iz istočne kineske provincije Hubei. Navedeno im je da isišu okuse, a zatim ispljunu kamenje – otuda i naziv jela suodiu, što znači "usisati i odložiti".

Videosnimci korisnika interneta koji probaju suodiu pojavili su se na svim kineskim društvenim mrežama tokom protekle sedmice.

Oni također pokazuju kako ulični prodavci spremaju neobično jelo. Prodavci sipaju čili ulje na kamenčiće koji cvrče na roštilju, posipaju ih umakom od bijelog luka, a zatim sve proprže s mješavinom bijelog luka i paprike narezane na kockice.

@cnn Suodiu, a Chinese stir-fry dish dating back hundreds of years, is being called "the world's hardest dish."#cnn #news #suodiu #stirfry #chinese ♬ original sound - CNN

Dok pripremaju sastojke, ovi kuhari na trotoaru ponekad pojašnjavaju svaki svoj pokret rimama, prema videosnimcima na Xiaohongshuu, kineskom ekvivalentu Instagramu.

"Porcija začina oživljava strast", rekao je kuhar u jednom videu, dodajući da je jelo popularno koliko i alkohol. Kupcima se zatim servira aromatizirano kamenje u kutijama veličine dlana. Svaka porcija košta oko dva dolara, navodi se u videu.

"Moram li vratiti kamenčiće nakon što završim?", pitala je jedna mušterija u istom klipu.

"Ponesite ih kući kao suvenir", dobacio je kuhar.

Vjeruje se da Suodiu datira stotinama godina unazad. Naraštaji su ga prenosili kroz svoju usmenu historiju, navode lokalni mediji.