Pisao iz KZP Zenica
84

Amel Sejfović objasnio zbog čega je pobjegao iz zatvora i naveo šta planira po izlasku na slobodu

S. Š.
Amel Sejfović se iz zatvora pismeno obratio redakciji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amel Sejfović se iz zatvora pismeno obratio redakciji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amel Sejfović nalazi se u zatvoru od 2017. godine, a prethodno mu je suđeno zbog raznih krivičnih djela. Trenutno se protiv njega vodi suđenje zbog bijega iz zatvora, ali on kaže da drugostepeni postupak još uvijek nije počeo zbog čega se pismeno obratio redakciji portala Klix.ba, ali govorio i o drugim stvarima.

Naime, sudski predmet protiv Amela Sejfovića i ostalih ponovo je vraćen Kantonalnom sudu Sarajevo nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu kojom su optuženi dobili po 10 godina zatvorske kazne zbog bijega iz KPZ Sarajevo.

Pored Sejfovića, sudski predmet vodi se i protiv Dževada Hazića i Amira Ibrahimija.

U trenutku kada je pobjegao iz zatvora, nalazio se na izdržavanju kazne zbog pljačke banke na Ilidži zbog čega je osuđen na 14,5 godina.

Pljačka se dogodila 2017. godine nakon čega je odmah i pritvoren, a u pismenom obraćanju redakciji portala Klix.ba objasnio je svoju strane priče i svoje razloge zbog kojih se odlučio na bjekstvo iz zatvora iste 2017. godine.

"Pobjegao sam s namjerom, ne da se skrivam, već kako bih mogao uz moju predaju tražiti da se preispita istraga tužitelja koji je tada vodio istragu i predmet pljačke banke. Tužitelj nije naložio balističko vještačenje, niti je napravljena rekonstrukcija događaja s tim da je podignuta optužnica protiv N.N. počinioca kao i to da nikada nije utvrđeno iz kojeg je kalibra tj. iz kog zalutalog metka je ubijen prolaznik te još nekih razloga", navodi Sejfović.

On navodi i to da su njegova prava, kao zatvorenika, a koja su određena zakonom, narušena i uskraćena.

"Tadašnji direktor Redžo Kahrić se vodio metodama iz priručnika za koncentracione logore, zavrtanja ruku, torture, ucjene i mučenja, premlaćivanja i drugih nehumanih metoda. Mnoga prava su uskraćena za vrijeme njegovog režima, čak je izmijenio i kućni pravilnik. Osuđenici su ulazili u jednom stanju, a izlazili u gorem. Iako se trenutno nalazim u najgorem i najstrožijem paviljonu, mogu reći da je trenutni direktor (Rusmir Isak) unio neku sigurnost i red u zatvor, konačno sunce da i ovdje ogrije", napisao je Sejfović u svom pismu.

Dodao je i to da je sistem sada uređeniji, a da se postupa dosta profesionalnije. Zatim je napravio paralelu kakvi su su uslov bili ranije i kakvi su sada.

"U ranijem periodu, najveća prava i mogućnosti su ostvarivali i imali oni osuđenici za monstruozna ubistva, pedofiliju, silovanja i oni sa 'karakternim manama'. Sadašnji direktor je olakšao pristup raznim žanrovima knjiga, tj. biblioteci, oživio je sportske i obrazovne sesije", piše u Sejfovićevom pismu koji je na adresu Klix.ba stigao iz KPZ Zenica.

Zatim kaže da je u vremenu koje provodi iza rešetaka, shvatio neke stvari.

"Zato treba prihvatiti odgovornost za svoje greške. Budući da mi je preostalo još četiri godine kazne, po izlasku iz zatvora planiram iskoristiti pomoć bliskih ljudi i otvoriti teretanu, dječji vrtić, a planiram i volontirati sa GSS-om. Ovom prilikom želim ponoviti izvinjenje zbog svojih ranijih postupaka", napisao je i zaključio je Sejfović.