Crna hronika
2

Advokati nezadovoljni presudama u predmetu Turković i drugi

Piše: E. F.
Fahrija Karkin (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Fahrija Karkin (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Advokati koji su branili osuđenike u predmetu Zijad Turković i drugi nezadovoljni su danas izrečenim sankcijama njihovim klijentima, a neki od njih su najavili i žalbu na drugostepenu presudu Ustavnom Sudu BiH.

Podsjećamo, Zijad Turković i članovi njegove kriminalne organizacije osuđeni su na ukupno 95 godina zatvora. Zijadu Turkoviću izrečena je jedinstvena kazna zatvora od 40 godina, Milenku Lakiću 35 godina, Saši Stjepanoviću 12 godina, Fadilu Aljoviću pet godina te Muameru Zahitoviću jedinstvena kazna od tri godine zatvora.

Muhidin Kapo, advokat Muamera Zahitovića, koji je zbog iznude osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine, kazao je da drugostepeno Vijeće ništa posebno nije utvrdilo, tako da je prvostepena presuda u cijelosti ponovljena.

"Moramo poštovati ono što je sud kazao", istakao je Kapo.

Osuđeni Muamer Zahitović bio je nezadovoljan odlukom Apelacionog vijeća da mu se oduzmu dionice u firmi Ključ d.o.o Sarajevo, ali nakon presude nije želio novinarima to komentarisati.

Kerim Čelik, advokat Fadila Aljovića koji je odlukom Apelaiconog vijeća osuđen pet godina zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i djelovanju unutar nje, kazao je da je jedina pozitivna stvar to što je njegov branjenik pušten iz pritvora.

"Sud je ovakvu odluku donio bez ijednog dokaza. Jedva čekam nastavak postupka u ovom slučaju i ulaganje žalbe na presudu Ustavnom sudu BiH. Povrijeđena su osnovna ljudska prava mog branjenika na pravično suđenje", istakao je Čelik.

"Istakao je da je razočaran odlukom drugostepenog suda, iako ju poštuje.

Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, rekao je da 46 godina radi u sudu, ali da nikada u životu nije čuo komentar sudije na presudu, kao što je to bilo tokom jučerašnje presude Zijadu Turkoviću i ostalima.

Naime, predsjednik apelacionog vijeća Suda BiH Senadin Bektašević rekao je da je "presuda prilika da se društvo obraćuna sa zlom".

"Ima 46 godina kako sam ja prvi put ušao u sudnicu i nikada komentar takve presude nisam čuo, pogotovo citiranja nekog pravnog teoretičara za kojeg ja ne znam. To je bilo potpuno bespotrebno, s obzirom na to da je sud izrekao svoju sankciju i to je ono što treba sud da komentariše.", rekao je Fahrija Karkin.

Sud, prema njegovim riječima, hoće sebe da opravda što je izrekao takvu sankciju jer je promijenjen činjenični supstrat i pravna kvalifikacija u odnosu na prvostepenu presudu.

"Ovo je dokaz da više ne može opstati ovakav sud. Naime, Vijeće je vjerovalo svjedocima kriminalcima“, rekao je Karkin.

Dodao je da je s današnjim danom njegov status branioca po službenoj dužnosti prestao, prema tome, od Zijada Turkovića zavisi koga će izabrati da ga brani. Rekao je da nije razgovarao sa Turkovićem i da ne zna zašto nije bio na izricanju presude.