Reakcija Kerima Čelika
25

Advokat Sanjina Sefića: Tužiteljici nije prijećeno, ona samo želi da se promoviše

Dž. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je tužiteljica Jasminka Knežević koja je zastupala optužbu u predmetu "Sanjin Sefić" izjavila kako joj je prijećeno zbog ovog slučaja i da je pod policijskom zaštitom, oglasio se i njegov advokat Kerim Čelik.
"Tužiteljica je obavijestila da je dobivala prijetnje u predmetu protiv Sanjina Sefića, te da se nalazi pod policijskom zaštitom. Navodi da je istina da joj je prijećeno, ali ne navodi od koga. Naravno, prijetnja je mogla doći samo i isključivo od članova porodice Sanjina Sefića. Pitao sam se šta je mogao biti razlog ovakvom obraćanju javnosti putem medija, te se odmah nametnuo zaključak da se radi o bolesnoj želji za samopromocijom. Nisu bitna osjećanja roditelja Sanjina Sefića, niti njihova bol, koju trpe već duže od tri godine, nije bitna prvostepena kazna zatvora od 17,5 godina, bitna je jedino samopromocija tužiteljice", naveo je Čelik.

Zapanjujuće je, kako kaže Čelik, da se tužiteljica poziva na činjenicu koja je do tada bila nepoznata, da je i ranija postupajuća tužiteljica u ovom predmetu Hajdo Balta Advija, također bila pod policijskom zaštitom.

"Koliko je meni poznato, nikakva istraga u vezi navedenog nije provedena, niti je iko od porodice Sefić pozivan da daje izjavu na okolnosti navodnih prijetnji. Očito je, da se radi o osobi sklonoj senzacijama, koje su upućene javnosti, istoj onoj javnosti na koju se dotična tužiteljica pozivala tokom čitavog postupka, a koja javnost je vršila strahovit pritisak na Sudsko vijeće u predmetu Sefić. Na koji način je ova tužiteljica zastupala optužnicu u predmetu Sefić, kakvim se sve podmetanjima služila, bit će predmet rasprave pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, u žalbenom postupku", navodi Čelik.

Također je kazao kako je zapanjujuće da tužiteljica saopćava da se majka Sanjina Sefića obraćala institutu u Lincu, koji je, prema njegovim navodima, jedini ovlašten da izdaje licence za korištenje PC crash testova, jer se, kako pojašnjava advokat, vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević pred sudom lažno pozvao na činjenicu da on posjeduje ovlaštenu licencu, iako to nije istina.

"To je dobro poznato tužiteljici, koja je sve dokaze koji idu u prilog Sanjinu Sefiću, ostavljala sa strane, izokrečući pred Sudskim vijećem i javnosti, pravu snagu dokaza. Tokom cijelog zastupanja optužnice, ista nije gotovo ništa radila, prepuštajući odbrani da se brani od navoda, koje ona nikad nije, niti će uspjeti dokazati. Tužiteljica navodi da je sve ovo rekla u svojoj završnoj riječi na suđenju, što je potpuno netačno", pojasnio je Čelik.

Zaključio je da tužiteljica nije shvatila koncept odbrane, a to je bilo, kako Čelik navodi, dokazivanje istine.

"Ispod svakog dostojanstva mi je da polemišem s ovakvom osobom, kojoj je vodilja trač i teorije zavjere, a ne ponašanje i djelovanje, koje bi trebalo krasiti nosioca pravosudne funkcije u svjetlu proklamovane tužilačke etike i fer i korektnog odnosa prema optuženom. Posebno je neshvatljiva njena najava u javnosti, da će podnijeti krivičnu prijavu protiv vještaka Milana Vujanića, zbog, kako je rekla nezakonitog nalaza", rekao je advokat.

On je potcrtao da porodica Sanjina Sefića nema nikakvog motiva da okrivljuje tužiteljicu na način da bi njoj lično neko prijetio.