Crna hronika
2

Adnan Šerak osumnjičen za ubistvo osuđenika Dženana Džake u KPZ Zenica

Klix.ba
Adnan Šerak
Adnan Šerak
Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona danas je na saslušanje predat Adnan Šerak, kojeg se sumnjiči za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom osuđeniku iz Sarajeva Dženanu Džaki.

Šerak je u Kantonalno tužilaštvo ZDK doveden u lancima uz jako policijsko osiguranje.

Portparol Kantonalnog tužilaštva ZDK, Sanjin Kulenović, u izjavi za medije kazao je da je Kantonalnom sudu u Zenici upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora Šeraku, zbog smrti Džake, koja je nastupila od povreda zadobivenih 5. augusta u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

Privođenje Šeraka u Tužilaštvo ZDK (Foto: Klix.ba)
Privođenje Šeraka u Tužilaštvo ZDK (Foto: Klix.ba)

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu je Šeraka 2009. godine kaznio s 9,5 godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je u decembru 2008. pucao u kafiću Škorpion na Grbavici. Vrhovni sud FBiH je kasnije kaznu preinačio u 8,5 godina zatvora.

Šerak je ranjen u pucnjavi 12. jula prošle godine na Alipašinom Polju, kada je koristio godišnji odmor tokom izdržavanju kazne.

Nakon toga je koristio prekid izdržavanja kazne zbog liječenja, ali je smješten u Centralni zatvor u Sarajevu jer je prijetio braći Elviru i Almiru Preljeviću. Nakon što je Općinski u Sarajevu donio odluku da bude pušten iz pritvora, on se u roku tri dana trebao javiti u KPZ Zenica. S obzirom na to da se nije pojavio u zatvoru, raspisana je potjernica za njim.

Sproveden je u KPZ Zenica 19. decembra 2012. godine nakon čega je smješten u samicu u trajanju od 20 dana.