Kantonalni sud Sarajevo
22

Admir Kačević ponovo osuđen na 18 godina zatvora za ubistvo žene i pokušaj ubistva oca

Piše: M. N.
Mjesto zločina (Foto: Klix.ba)
Mjesto zločina (Foto: Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu je u ponovljenom postupku osudio Admira Kačevića na 18 godina za ubistvo očeve partnerice Sedije Turjačanin i pokušaj ubistva svoga oca Alije. Ovim je ponovo potvrđena ista visina kazne kao i u prvobitnom postupku, a koju je bio ukinuo Vrhovni sud FBiH.

Kačević je osuđen i za nedozvoljeno držanje oružja, ali mu je za sve izrečena jedisntvena kazna od 18 godina zatvora u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 15. septembra 2015. godine.

U presudi stoji da je Kačević nakon kraće prepirke s ocem, u namjeri da ga liši života, iz pištolja ispalio hitac prema njemu. Alija Kačević je, kako bi se zaštitio, podigao desnu ruku, a metak koji je prošao kroz šaku ga je pogodio u lice i nanio mu teške tjelesne povrede. On je zatim izašao iz kuhinje te prišao, kako stoji u optužnici, radnici u kafani "El Paso" u Briješću, Turjačanin, koja je stajala za šankom. Kada joj je prišao, rekao joj je: "Ubit ću te, uništila si mi porodicu" te ispalio tri hica iz pištolja koja su Turjačanin pogodila u lice, lijevo rame i desnu potkoljenicu.

Turjačanin je zadobila povrede opasne po život, od kojih je preminula 9. augusta na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a. Kao uzrok smrti je navedena upala pluća koja se razvila kao komplikacija zadobijenih povreda.

Optuženi je tada pobjegao i skrivao se u kući H. Lj. na Ilidži, gdje su ga 8. septembra pronašli i uhapsili istražitelji Odjela za opći kriminal sarajevskog MUP-a. U kući na Ilidži Admir Kačević je držao vojnu pušku karabin i 10 metaka te dva pištolja, od kojih je jedan automatski s ukupno 22 metka, za čije posjedovanje je građanima potrebno odobrenje nadležnog organa. Oružje mu je oduzeto.

Inače, Admir Kačević je dobro poznat organima gonjenja, a sumnjičen je za pokušaj ubistva 2011. godine kada je Aldina Sinanovića ranio u stomak. Policija je za njim također tragala i nakon što je u nogu ranio Muju Čutunu. U više navrata i osuđivan. Tako ga je Osnovni sud na Sokocu osudio na 13 mjeseci zatvora zbog teških tjelesnih povreda i nedozvoljene proizvodnje oružja ili eksplozivnih materija, zbog teških krađa je u Općinskom sudu u Sarajevu u više navrata osuđen na ukupno dvije godine i dva mjeseca zatvora te u Kantonalnom sudu na 13 mjeseci zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.