Pismo na 10.000 adresa
156

Britanci upozoreni na situaciju u BiH: Dodikove najave su kulminacija etnonacionalističke retorike

B. R.
Milorad Dodik (Foto: M. O./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: M. O./Klix.ba)
Iz britanske organizacije Remembering Srebrenica su upozorili ondašnje političare i cijelu javnost na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini. To su učinili pismom koje su poslali na 10.000 adresa.
Ukazali su da su, kako su naveli, duboko zabrinuti zbog situacije u Bosni i Hercegovini. Podsjetili su da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio prijenos nadležnosti sa državne vlasti na vlast u Republici Srpskoj, i to nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici. Izdvojili su da je Dodik najavio formiranje i entitetske vojske za koju su istakli da je odgovorna za genocid u Srebrenici.

Osvrnuli su se i na ocjenu aktuelnog visokog predstavnika Christiana Schmidta da bi prijenos nadležnosti značio secesiju te da je država u opasnosti da se raspadne, s "veoma stvarnim" izgledom za novi sukob.

Poručili su da Dodikove najave nisu iznenađenje te smatraju da je na djelu kulminacija višegodišnjeg potkopavanja rada državnih institucija i etnonacionalističke retorika u cilju raspada zemlje. U Remembering Srebrenica to dovode u vezu sa velikodržavnim projektom.

"Ove destabilizirajuće aktivnosti podržane su konceptom ujedinjenja 'Srpskog sveta' - idejom koja je zabrinjavajuće slična ideji 'Velike Srbije' bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića", naveli su.

Prema sadržaju pisma, u Srebrenici i ostatku Bosne i Hercegovine počinjeni su ratni zločini sa ciljem stvaranja "Velike Srbije". Svjesni su da djeluje neshvatljivo da se "suočavamo s perspektivom povratka mračnih dana 90-ih godina".

"Toliko preživjelih je podnijelo veliku bol i patnju te sada ponovo moraju doživjeti traumu i tjeskobu strahujući za svoju budućnost", dodaju.

Poručili su da sarađuju sa oba doma britanskog parlamenta, objema najvećim strankama u ovoj državi, Konzervativnom i Laburističkom, i svim drugim relevantnim akterima kako bi ukazali na ono što se trenutno dešava u Bosni i Hercegovini.

U Remembering Srebrenica zahvalni su svim parlamentarcima koji su prošle sedmice učestvovali u razmatranju situacije u Bosni i Hercegovini. Najavili su da će nastaviti raditi na tome da britanskim političarima i cijeloj javnosti u ovoj zemlji ukazuju na ono što se dešava u Bosni i Hercegovini, a kako bi Vlada Velike Britanija reagovala.