biznis
26

"Žurimo da počnemo": Osiguran i posljednji fening za gradnju dijela Južne longitudinale

Piše: I. P.
U Sarajevu je u ponedjeljak potpisan drugi amandman na ugovor o realizaciji projekta o finasiranju izgradnje Južne longitudinale između II i IV transverzale u dužini od 900 metara ukupne vrijednosti oko 7 miliona eura. Ugovor su potpisali direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda i šef Ureda EBRD-a, koji je osigurao nedostajućih šest miliona eura, Ian Brown.

"Radovi će početi sa potpisom ugovora sa izvođačem radova. Procedura je već u potpunosti završena, ali se ugovor nije potpisao zbog nedostatka sredstava za realizaciju dionice. Dakle, ovo danas je preduslov za potpisivanje ugovora sa izvođačem koji već ima građevinsku dozvolu i sada ćemo, nakon nekih formalnih stvari, pristupiti potpisivanju", rekao je direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda.

Sporni dio kod stambene zgrade predviđene za rušenje nije uzet u obzir i on je, zbog kompleksnosti problema, ostavljen za realizaciju druge faze projekta. Kako je objašnjeno, cesta se ne može graditi dok se ne napravi nova zgrada, a stara iseli i ukloni. Kako se ne bi čekalo na taj dugotrajni proces, odlučeno je da se realizuje dionica koja je formalno i tehnički "čista".

Nermin Drnda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nermin Drnda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Žurimo da se formalne stvari završe i da se krene u pripremne radove na rekonstrukciji Južne longitudinale", kazao je Drnda objašnjavajući da će radovi na saobraćajnici početi "što je prije moguće".

"EBRD-u je izuzetno drago što može pomoći Kantonu Sarajevo i zainteresovani smo za nastavak saradnje. Ovo je samo mali dio duže priče naše dugoročne saradnje koja nije ograničena samo na ceste. Kao što znate, mi sarađujemo sa Kantonom Sarajevo na pripremi projekta za rekonstrukciju vodovodnog sistema", poručio je predstavnik EBRD-a Iano Brown.

Dionica kojoj će mašine pristupiti jeste cesta između raskrsnica ulica Grbavička, Hamdije Čemerlića i Zvorniča do raskrisnice ulica Azize Šaćirbegović i Zvorička kod koje je planiran veliki kružni tok sa pothodnicima.

Ian Brown (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ian Brown (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Potpisivanje ugovora sa izvođačem radova očekuje se krajem iduće sedmice, a radovi će početi kada izvođač dostavi dinamični plan realizacije, projekat regulacije saobraćaja i gradskog prevoza, te nakon dobijanja dozvole za prokope.

Radovi će trajati 365 dana, a nastavak gradnje Južne longitudinale prema Dobrinji, odnosno A transverzali, zavisi od finansijskih sredstava.