Stručnjaci skeptični
92

Zukan Helez u svijetu populizma i (ne)obavještajnih podataka: Dronovi samoubice?

D. Be.
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Prošlo je sedam dana od kada je ministar odbrane BiH Zukan Helez najavio da će "Bosna i Hercegovina za 15 dana početi proizvodnju dronova samoubica".
Prilično neutemeljene i populističke izjave za tako ozbiljne teme nisu nešto pretjerano novo za Zukana Heleza koji i ranije izlazio u javnost sa, kako je navodio, obavještajnim podacima.

U šali se zna reći da aktuelnom državnom ministru odbrane možda treba pojasniti da "obavještajno" nužno ne znači i da o takvim informacijama treba obavještavati široke narodne mase.

Ipak posljednja izjava za bh. proizvodnju dronova samoubica i to u roku od samo 15 dana je zaista neodgovorna ako se znaju činjenice, a naročito ako ih izgovara jedan ministar odbrane zemlje koja strijemi ka članstvu u EU i NATO savezu.

"U BiH ne postoji niti tehnološko znanje niti kapacitet za izradu visokotehnoloških rješenja kao što su dronovi, a pogotovo sistemi navigacije za 'loitering munition' odnosno tzv. dronove samoubice koji zahtijevaju ekstremno precizna navigaciona sredstva te je nerealno vjerovati da u vremenima širokih globanih sukoba poput rata u Ukrajini i rata u Gazi, ijedna država legalnim putem izvozi takva tehnološka rješenja i daje na korištenje kompanijama u BiH", kaže za Klix.ba dobro obaviješten izvor upućen u dešavanja u bh. namjenskoj industriji.

Osim toga, korištenje takve tehnologije podliježe potpisivanju ugovora između države i proizvođača tehnologije kojom država garantuje da će ona biti krajnji korisnik takve tehnologije.

"Ukoliko bi ministrova izjava i bila istinita, u takav proces bi morao biti uključen niz institucija iz oba bh. entiteta pa je nemoguće pristupiti razvoju pomenute tehnologije u tajnosti. Vrijeme će pokazati da li je ova ministrova izjava bila strategija odvraćanja ili jednostavno jeftini populizam. Treba istaći da je ranije ministrovo spominjanje bh. stručnjaka koji rade u inostranstvu u namjenskoj industriji neodgovorno jer su oni pod strogim ugovorima o povjerljivosti sa kompanijama u kojim rade. Jedini projekat koji je u BiH nazvan dronom, iako to suštinski nije, razvijen je u Centru naprednih tehnologija koji je finansiran iz budžeta Kantona Sarajevo, a izrađen u prostorijama Aerokluba Visoko. I takav proizvod je napravljen od gotovih komponenti iz inostranstva, dakle nije plod kompletne proizvodnje u BiH", dodao je.

Stručnjaci u sektoru namjenske industrije su veoma skeptični kada je u pitanju ova Helezova izjava i niko niti vjeruje u nju niti ima ikakve informacije da se proizvodnja te vrste dronova uopće planira uskoro u BiH.

Iako smo pokušali, kao i kolege iz drugih medija, dobiti novu izjavu odnosno objašnjenje njegove tvrdnje o proizvodnji dronova samoubica, Helez više nije želio komentarisati ovu temu.

On je tako javnost ostavio u neznanju o kojoj vrsti dronova samoubica se tačno radi, na koji način će se proizvoditi i ko će ih proizvoditi te da li postoji dozvola za proizvodnju za strano tržište.

"Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije", izjavio je Helez.

On, također, nije ni rekao po kojem ugovoru odnosno za koga se trebaju proizvoditi te kada je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dalo dozvolu za takvo nešto. Do tada, ova izjava Zukana Heleza može se posmatrati samo kao, u najmanju ruku, neutemeljena.

Vojno-politički analitičar Ðuro Kozar je nedavno za Nezavisne novine izjavio je da u namjenskoj industriji u FBiH postoji osam firmi, a koliko mu je poznato, nijedna od njih nije osposobljena za proizvodnju besposadne letjelice koja bi bila naoružana i imala velike efekte u borbenim dejstvima.

Ni Almin Mališević, sekretar Grupacije namjenske industrije Privredne komore FBiH, nema informaciju da će proizvodnja ovakvih dronova početi uskoro u FBiH.

Podsjetit ćemo da je Helez prije tačno godinu dana iznio "podatke obavještajnih agencija" koje govore da se završava vladavina Milorada Dodika i da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okreće Jeleni Trivić. Također, prošle godine je, iznoseći navodne obavještajne podatke, izjavio da lider SNSD-a Milorad Dodik priprema bijeg iz BiH.