Vojna izložba
51

Zukan Helez se u Dohi sastao s ministrom odbrane Katara: "Pokrećemo saradnju s mrtve tačke"

V. K.
Ministar odbrane Zukan Helez od 4. do 6. marta 2024. godine boravi u Dohi, glavnom gradu Države Katar, gdje predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na velikoj međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024.

Prvog dana izložbe, koja okuplja više od 200 izlagača naoružanja, vojne opreme, vozila i plovila, ministar Helez se u ponedjeljak službeno susreo sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Države Katar, Khalidom bin Mohamedom Al-Attiyahom.

U otvorenom razgovoru, ministar Helez je naglasio da ovu posjetu želi iskoristiti da se značajnije osnaže odnosi BiH i Katara, prvenstveno kroz konačno potpisivanje sporazuma o bilateralnoj vojnoj saradnji, koji već dugo vremena čeka na zaključivanje.

"Imajući u vidu i sve značajniju ulogu koju Katar ima u međunarodnim odnosima, iskreno želimo pokrenuti saradnju na polju odbrane i ekonomije“, rekao je Helez, koji je domaćinu predstavio i glavneaspekte vojne industrije BiH.

"I mi smo na stanovištu da se naša saradnja više ne treba odlagati", rekao je katarski ministar odbrane, koji je na licu mjesta od svojih saradnika zatražio da proceduru zaključivanja sporazuma pokrenu sa mrtve tačke.