Oman kao opcija
44

Politički lideri Hamasa navodno razmatraju napuštanje Katara i traže novu lokaciju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hamasovi politički lideri istražuju premještanje svoje baze operacija iz Katara, objavio je u subotu The Wall Street Journal, dok se zaljevska država suočava sa sve većim pritiskom zbog svog utjecaja na grupu u indirektnim pregovorima o primirju s Izraelom.

Pozivajući se na arapske zvaničnike, u izvještaju se navodi da je Hamas nedavno kontaktirao dvije regionalne zemlje da tamo žive njihovi lideri, od kojih je jedan Oman.

List je naveo da bi, ako lideri Hamasa napuste Dohu, moglo biti teže vođenje pregovora s grupom.

"Pregovori su već ponovo zaustavljeni bez ikakvih znakova ili izgleda da se uskoro nastave, a raste nepovjerenje između Hamasa i pregovarača", rekao je arapski posrednik, a prenosi list.

Drugi arapski posrednik upozorio je da je mogućnost potpunog prekida pregovora vrlo realn", a u izvještaju se navodi da su se lideri Hamasa suočili s prijetnjama protjerivanjem ako ne pristanu na dogovor o taocima.

Katar, sa Sjedinjenim Američkim Državama i Egiptom, bio je uključen u višemjesečne razgovore iza scene s ciljem osiguranja primirja u Gazi.

Doha, koja je od 2012. ugostila lidere Hamasovog politbiroa, uključujući Ismaila Hanijaha, odbacila je česte kritike njegovog posredovanja iz Izraela.

Međutim, katarski premijer rekao je u srijedu da nacija preispituje svoju ulogu posrednika između Izraela i Hamasa usred "zloupotreba".

"Katar je u procesu potpune preispitivanja svoje uloge", rekao je premijer Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani na konferenciji za novinare u Dohi.

"Postoji eksploatacija i zloupotreba uloge Katara", rekao je on, dodajući da je Katar bio žrtva za prikupljanje bodova od strane političara koji pokušavaju da vode izborne kampanje omalovažavajući Državu Katar. Nijednog političara nije pomenuo poimence.

Ranije u srijedu, al-Thani je rekao da su pregovori o sporazumu između Izraela i Hamasa zastali.

"Prolazimo kroz osjetljivu fazu sa nekim odugovlačenjem i trudimo se koliko god je to moguće da riješimo ovo odugovlačenje", rekao je katarski premijer.