BiH
5

Zukan Helez: Pronađeno rješenje za 650 porodica

FENA
Ministar Zukan Helez (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar Zukan Helez (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračke-invalidske zaštite, kao i Prijedlog zakona o izmjenama dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

"Kod Zakona o pravima branitelja i članova njihovih porodica mijenjaju se dva člana - 43 i 44, a sve u cilju da na terenu omogućimo revizorskim timovima da nesmetano rade, a u isto vrijeme da u pravu ostanu oni koji su '92. i '93. godine poginuli braneći državu BiH, a njihove porodice nemaju određenu dokumentaciju iz tog perioda zato što su protjerani od Vojske RS-a", izjavio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Tim zakonom, kako je pojasnio, oni ostaju u pravu uz svjedočenje dvaju svjedoka, pripadnika iste jedinice, koji su sve to skupa preživjeli.

Ministar Helez je dodao da u zakonu o reviziji također ima nekoliko odredbi koje su u vezi s ovim rješenjem, tako da su oba zakona morala biti izmijenjena.

"Tako će korisnici ličnih invalidnina iz područja istočne Bosne, Posavine, zatim sjeverozapadne Bosne, Kotor-Varoši i drugi koji su ostvarili ta prava, moći i dalje da ih koriste“, kazao je Helez dodajući da je na ovaj način pronađeno rješenje za 650 porodica.

Vlada je, kroz dvije današnje odluke, utvrdila visinu osnovice za određivanje mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH za 2012. godinu, te koeficijant za obračun i isplatu tih naknada.

Helez je podsjetio da se na početku svake godine utvrđuje osnovica i koeficijent i poručio korisnicima ličnih i porodičnih invalidnina i korisnicima prinadležnosti dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja da će primanja biti na prošlogodišnjem nivou, što znači da neće biti umanjena tokom cijele 2012. godine.

Vlada je, po njegovim riječima, jednoglasno prihvatila informaciju o reviziji korisnika prava iz braniteljsko-invalidske zaštite.

„Dosad je izvedeno iz prava 3.378 korisnika i ušteda je oko 11,3 miliona KM. Vlada je dala punu podršku provođenju procesa revizije, kao i prije nekoliko dana predstavnici MMF-a i WB-a. U pregovorima s ovim međunarodnim finansijskim institucijama jedan od temelja je bila revizija i njeni efekti“, istakao je Helez.