Komšićev savjetnik
359

Zuhrić: Saradnja Komšića i Hadžikadića može promijeniti političku sliku BiH

R. D.
Albin Zuhrić (Foto: T. S./Klix.ba)
Albin Zuhrić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zaustavljanje desnice, konsolidacija stranaka ljevice te uzimanje vlasti na izborima 2022. godine cilj je novog političkog projekta kojeg predvode Željko Komšić i Mirsad Hadžikadić, kaže za Klix.ba Komšićev savjetnik Albin Zuhrić.
Prije dva dana u Sarajevu su se po treći put sastali predstavnici Demokratske fronte (DF), Platforme za progres (PZP), Socijaldemokrata BiH, Građanskog saveza (GS) te pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD), a odaslane su poruke o potrebi stvaranja jakog političkog projekta, sve u cilju jačanja države Bosne i Hercegovine.

Zuhrić za Klix.ba kaže kako je ideja saradnje ovih političkih stranaka i organizacija vrlo jednostavna, kreiranje trećeg bloka, pored Trojke i SDA, bloka koji je građanski, patriotski i progresivan.

"To je reakcija na činjenicu da se ljevica godinama raspada, a da desnica jača, pa čak i unutar Trojke. I postoji opravdan strah da bi nakon izbora 2022. godine moglo doći do velike koalicije desnih stranaka poput SDA i NIP, i da građanske stranke neće imati snage da se odupru. To se ne smije dogoditi, i to je predsjednika Komšića i Mirsada Hadžikadića, kao i druge stranke koje učestvuju, i dovelo za zajednički stol", kaže on.

Zuhrić s delegacijom Demokratske frone na posljednjem sastanku novog političkog projekta (Foto: T. S./Klix.ba)
Zuhrić s delegacijom Demokratske frone na posljednjem sastanku novog političkog projekta (Foto: T. S./Klix.ba)

Dodaje kako s procesom ujedinjenja ne treba previše žuriti.

"Stvari se u politici brzo kreću, ali za kvalitetnu saradnju je važno biti strpljiv, pedantan, razgovarati sa članovima, nevladinim sektorom. Vrlo će biti važan zajednički program i strategija za izbore. Ideja iza ove saradnje nije najvažnija, ideja je sve. A ko bude mislio na svoju poziciju, ili svoj mandat ili kako da dobije nešto za sebe, za njega neće biti mjesta u ovom projektu. U ovom projektu lični interes ne može biti ispred državnog", kaže on.

Naglašava kako će biti naravno i onih koji će pokušavati urušiti ovu ideju, ona je, kaže, opasnost mnogima koji bi da nastavimo po starom, ili da sačuvaju svoju poziciju. Dodaje kako se medijski pritisak već kreira, ali sudeći po reakcijama učesnika ovog procesa, niko se nije prepao.

"Drago mi je da ni Željko Komšić ni Mirsad Hadžikadić, nisu ni spomenuli pozicije na svim dosadašnjim sastancima. Govorimo isključivo o tome kako doći u poziciju da građanske stranke, a ovdje mislim i na one koji su sada možda u drugim blokovima, dakle sve građanske stranke, budu nositelji vlasti nakon 2022. godine. To je cilj. Jednom je ta šansa propuštena, jer su poslije izbora 2018. godine građanske stranke mogle preuzeti vlast na svim nivoima, i Željko Komšić je na tome insistirao. Takva šansa se ne smije opet propustiti", zaključio je Zuhrić za Klix.ba.