Vjera u Sud BiH
1

Žrtve i svjedoci o presudi Vlahoviću: Ovo je trijumf pravde

Piše: J. Hadžiahmetović
Bakira Hasečić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon današnje presude Veselinu Vlahoviću Batku, kojom ga je Sud BiH osudio na 45 godina zatvora zbog zločina u Sarajevu, žrtve i svjedoci izrazili su svoje zadovoljstvo visinom kazne, ali dodaju kako je i po preostalih šest tačaka, u kojim je oslobođen krivnje, trebao biti proglašen krivim.

Edina Kamenica, novinarka Oslobođenja i svjedokinja u procesu protiv Veselina Vlahovića Batka, koji je danas osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 45 godina za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine, kazala je kako je današnja presuda monstrumu sa Grbavice trijumf pravde.

"Pitam se šta bi bilo da je Veselin Vlahović 2001. godine, umjesto što je pušten iz zatvora Spuž, prebačen u sarajevski zatvor. Naravno da bi bilo puno više svjedoka i sigurno bi broj od 42 smrti koje mu se stavljaju na dušu bio veći", kazala je Kamenica.

Sjeća se kada je Vlahović došao na njena vrata u naselju Kovačići.

"Kada sam svjedočila povodom tekstova koje sam pisala, Vlahović mi se cinično obratio i rekao 'Čuo sam da sam bio i na vašim vratima. Koliko vidim vi ste živi i zdravi'. Ja sam mu odgovorila: 'Da, bili ste na mojim vratima i pitali ste ima li Turaka. Da je odgovor bio 'da', ja ne bih bila ovdje gdje sam sada", kazala je Kamenica. Ona dodaje kako današnja presuda neće umanjiti tugu, žalost i bol žrtvama.

Bakira Hasečić, predsjednica udruženja Žena žrtva rata, kaže kako je zadovoljna presudom u konačnici, ali ne i određenim tačkama po kojima je Vlahović danas oslobođen.

"Za žrtve ovo predstavlja najveću satisfakciju do sada izrečenu na sudu kojem vjerujemo i koji podržavamo bez obzira na to što nekad nismo zadovoljni presudama", kazala je Hasečić te dodala da današnja presuda od 45 godina zatvora za Batka ujedno vjerovatno predstavlja i doživotnu robiju s obzirom na njegovu starnosnu dob.

O Vlahovićevim monstruoznim djelima govorila je i zaštićena svjedokinja.

"On je oslobođen optužbi za ubistvo mog muža zato što je doveo svjedoka iz Srbije da mu svjedoči da je tog datuma bio u Srbiji. Uložit ćemo žalbu i u drugostepenoj presudi će se dokazati da je ustvari bio ovdje i da je doveo lažnog svjedoka", kazala je razočarana supruga ubijenog Sarajlije.

"Ne znam više šta da kažem. Za nešto što ste vi vidjeli svojim očima da vam neko kaže da se nije desilo...", kazala je zaštićena svjedokinja.

Još jedan svjedok Tužilaštva BiH bio je i Avdo Huseinović, publicista, istraživač i autor filma "Krvavi ples po šeheru", koji govori o monstruoznim djelima i svirepim zločinima Veselina Vlahovića Batka nad civilnim stanovništvom Grbavice.

"Sa današnjom presudom Batku ne treba prestati priča o njegovim zločinima", kazao je Huseinović.

Iako još uvijek ništa nije potvrđeno, Batko će najvjerovatnije svoju kaznu služiti u zatvoru u Foči.

"Nažalost, ako to bude tako, on će tamo biti dočekan kao nacionalni heroj", dodao je Huseinović.