BiH
1

Zoranu Ćopiću, saradniku narkobosa Darka Šarića, četiri godine zatvora

FENA
Zoran Ćopić (Foto: CIN)
Zoran Ćopić (Foto: CIN)
Vrhovni sud Republike Srpske osudio je danas Zorana Ćopića (46) na četiri godine zatvora.

Ćopić, bivši saradnik odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, osuđen je zbog ubacivanja "prljavog novca" u privredne tokove Republike Srpske.

Ova presuda je konačna i na nju Ćopić nema pravo žalbe.

Ćopiću su oduzete sve akcije u Šećerani u Bijeljini i bit će predate na upravljanje nadležnim organima RS-a.

Drago Nižol, direktor Ćopićevog preduzeća Aviorent, osuđen je na novčanu kaznu od 4.000 KM zbog nesavjesnog poslovanja iz nehata.

Ovo je treća presuda u ovom slučaju u kojem je ranije izmijenjen dio optužnice koji se odnosi na vezu Ćopića s Darkom Šarićem.

Naime, Vijeće Vrhovnog suda RS-a je na ponovljenom suđenju Zoranu Ćopiću odbacilo kao materijalne dokaze Specijalnog tužilaštva RS-a snimljene telefonske razgovore Ćopića i Darka Šarića, a koje su snimili istražioci iz Srbije.

Ćopić je 18. jula prošle godine u Okružnom sudu u Banjoj Luci osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog pranja novca odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, putem preduzeća u Republici Srpskoj.

Presuda je izrečena nakon ponovljenog postupka, nakon što je Vrhovni sud RS-a u decembru prošle godine ukinuo prvostepene presude Ćopću od pet godina zatvora i Dragi Nižolu (53) od četiri mjeseca zatvora.

Tom presudom Zoranu Ćopiću se od njegovog preduzeća Agrokop Banja Luka trebalo da oduzme 51 posto akcija bijeljinske Šećerane, te finansijska imovina od 2.672.590 KM, kao i avion "cisterna" od Aviorenta.

U decembru prošle godine Vrhovni sud RS-a je ukinuo osuđujuće presude Ćopiću i Nižolu zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku RS-a.

Zoran Ćopić je uhapšen u aprilu 2011. godine u Banjoj Luci, a od tada je bijeljinska Šećerana bila u kolapsu.