Bio pripadnik odreda Zulfikar
1

Zločin u Trusini: Uhapšen Nedžad Hodžić, poznat i kao Džon Vejn

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) danas su uhapsili Nedžada Hodžića (1969), zvanog Džon Vejn, Džoni i Nećko iz Novog Pazara.

Po naredbi tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su danas Nedžada Hodžića, stalno nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Hodžić je uhapšen ispred Pritvorske jedinice Suda BiH, nakon puštanja iz pritvora, na osnovu Rješenja Suda BiH, a koji pritvor je bio određen zbog osnova sumnje da je sudjelovao u izvršenju krivičnog djela ratnog zločina u selu Trusina, općina Konjic, dana 16. 04. 1993. godine.

Uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande ARBiH Zulfikar, u periodu januar-august 1993. godine, počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništa iz člana 173. KZ-a BiH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. istog Zakona.

Predmetna krivična djela su počinjena nad zarobljenicima logora Silos i Krupa u Hadžićima nad pripadnicima srpskog naroda, i logora Musala u Konjicu, koje su pripadnici iste jedinice iz tih logora doveli na Igman.

Postoji osnov sumnje da je Hodžić ove zarobljenike, njih 29, mučio i seksualno zlostavljao, a zarobljenika Jadranka Glavaša ubio.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati nakon čega će Tužilaštvo BiH podnijeti prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora Nedžadu Hodžiću, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.