Borba se nastavlja
300

Zijad Kulanić: Legalno sam izabran za načelnika Kalesije, raskrinkat ću Seada Džafića

A. K.
Zijad Kulanić: Nisam prekršio zakon (Foto: Facebook)
Zijad Kulanić: Nisam prekršio zakon (Foto: Facebook)
Zijad Kunalić, koji je prema potvrđenim rezultatima izabran za novog načelnika Kalesije, oglasio se u javnosti nakon što je protiv njega još uvijek aktuelni prvi čovjek općine Sead Džafić najavio podnošenje krivične prijave zbog zloupotrebe položaja.
Borba za poziciju načelnika Kalesije se nastavlja, a nakon medijskog istupa još uvijek aktuelnog načelnika Seada Džafića svoju stranu priče odlučio je iznijeti i Zijad Kulanić, kazavši da je legalno izabran za prvog čovjeka općine te da će, kako je naveo, raskrinkati svog protukandidata.

Još uvijek aktuelni načelnik Kalesije Sead Džafić sinoć je za Klix.ba ustvrdio da njegov protukandidat Zijad Kulanić na minulim lokalnim izborima uopšte nije mogao biti kandidat, jer je državni službenik zaposlen u Općini.

Džafić je najavio podnošenje krivične prijave protiv Kulanića zbog, kako je naveo, zloupotrebe položaja jer nije podnio raskid radnog odnosa na poziciji pomoćnika načelnika Kalesije za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Nakon ovoga portalu Klix.ba se obratio i Zijad Kulanić koji je inače na lokalnim izborima bio kandidat Stranke demokratske akcije. Kako je kazao, za načelnika je legalno i legitimno izabran.

"Odmah na početku bih istakao da se u BiH mandati ne kupuju od građana, niti se dobijaju vršenjem pritiska putem medija, već se osvajaju na izborima u skladu s Izbornim zakonom BiH i drugim propisima, te da zvanične institucije države BiH daju pravna mišljenja, pravna tumačenja i donose konačne odluke, a ne da to, kao što je u mom slučaju, rade pojedinci koji po svaku cijenu žele ostati u vlasti i očuvati poluge političke moći", kazao je Kulanić.

Svoje riječi i dalje je uputio na račun Seada Džafića od kojeg je u prednosti za samo jedan osvojeni glas, prema potvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH.

"Trenutno smo u postupku dokazivanja da je kandidat za načelnika općine Kalesija u ime Nezavise bh. liste (Sead Džafić, op.a.), zahvaljujući manipulacijama u izbornom procesu ostvario trenutni izborni rezultat i da smo kao pobjednici izbora u fazi upućivanja zahtjeva za ponovo prebrojavanje glasačkih listića kako bismo u konačnom raskrinkali pravi lik i djelo čovjeka koji poziva na istinu, pravdu i zakonitost", naveo je Kulanić.

Cjelokupan postupak izbora, kako kaže, regulisan je Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima koji detaljnije uređuju navedenu oblast, a sam status državnog službenika u izbornom postupku dodatno je regulisan i zakonom o državnoj službi, u njegovom slučaju, Zakonom o državnoj službi Tuzlanskog kantona.

Kulanić navodi da nije morao podnositi ostavku na poziciji državnog službenika u Općini Kalesija, s obzirom na to da to nije propisano zakonom te da je svoju kandidaturu i cjelokupan izbor, kao puni legalista proveo u skladu s važećim zakonskim propisima.

Kao čovjek, kako kaže, prvi put je nakon agresije doživio ogromnu nelagodnost koja je u njemu izazvala veliko razočarenje i želju za otporom, a ona se odnosi na objavu njegovih ličnih podataka bez saglasnosti.

"Upravo ova činjenica najbolje govori o tome da oni više i ne misle da će ponovim prebrojavanjem glasačkih listića, za koji ćemo uputiti zahtjev, osvojiti toliko željeni mandat, a najviše govori o tome ko je sklon zloupotrebama, korištenju svih rapoloživih sredstava za ostvarivanje ličnih ciljeva i neprezanju od bilo čega samo da bi ostvario svoj lični cilj. Gospodo, ja nemam straha od vas, a upravo zbog toga, jedina prava krivična prijava koja će u svemu ovome biti podnesena je ona kojom ćete vi biti prijavljeni nadležnim organima i institucijama zbog kršenja zakona naše voljene Bosne i Hercegovine", istaknuo je Kulanić.

On je na kraju napomenuo da je krajnjeg opredjeljenja da se zakoni i država BiH moraju poštovati, kao i da je tome lično bio predan tokom cijelog svog radnog vijeka, ali i u periodu odbrane naše zemlje od agresora.

Svoju predanost boljem i uspješnijem će, kako je zaključio, pokazati i dokazati još jednom u četverogodišnjem mandatu, gdje će se potruditi da kao načelnik općine da doprinos izgradnji Kalesije, njene ekonomije i časnih i čestitih međuljudskih odnosa.