BiH
107

Zenica: Više stotina vjernika klanjalo bajram-namaz u Čaršijskoj džamiji

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Više stotina vjernika klanjalo je bajram-namaz u Čaršijskoj džamiji u Zenici povodom obilježavanja najvećeg praznika muslimana Kurban-bajrama.

Čaršijska džamija u Zenici bila je mala da primi sve vjernike koji su jutros prisustvovali klanjanju bajram-namaza te su vjernici klanjali i na otvorenom, spomen-obilježju Kameni spavač.

Nakon klanjanja bajram-namaza, muftija zenički Ejub ef. Dautović je u bajramskoj hudbi okupljenim vjernicima kazao kako je Kurban-bajram prilika da i drugi osjete duh islama i blagdana Kurban-bajrama.

"Jučer su naše hadžije bile na Arefatu a Arefat je hadž gdje su upućivali dovu i molili Allaha da nas uputi na pravi put i da nam oprosti učinjene grijehe. Danas se hadžije vraćaju sa Arefata i uče telbiju i tekbire. Telbija je simbol našeg šehadeta, prema istini i simbol ljubavi prema Allahu dž.š. Muslimani danas svoje namaze ukrašavaju tekbirima i tim riječima javno i slobodno obznanjujemo da je Allah naš gospodar i da Njemu pripada zahvalnost i pobožnost. Mi izgovarajući telbiju i tekbir pozivamo na dobro i ukazujemo na dobro svjesni Kur'anskog poziva i klanjem kurbana iskazujemo pobožnost i pokornost Allahu dž.š. Ovo su dani kad muslimani grade mir, jedinstvo i suživot, a podjelom kurbanskog mesa liječimo ljudske slabosti. Velika je blagodat uzeti dio kurbana i odnijeti ga komišiji zato vas pozivam da obradujete komšiju kurbanskim mesom i da i drugi osjete blagost Kurban-bajrama. Bajrami su prilika da jedni drugima halalimo i oprostimo. Islam treba živjeti i ne treba ga naglašavati, to treba biti prirodna stvar u našem životu", izjavio je Dautović.

On je još istakao i važnost izlaska na naredne izbore.

"Bez pravde i prava nikome nema ni sreće ni napretka zato oni koji imaju vlast i moć treba da znaju da Allah zahtjeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno zabranjuje. Zato je bitno da izađemo na izbore i vjerujem da će muslimani prepoznati one koji se zalažu za slobodu i jedinstvo našeg naroda i koji drže do svog obećanja i časti i zato trebate izaći na izbore i birati po svojoj savjesti", dodao je Dautović.

Nakon klanjanja bajram-namaza ispred Čaršijske džamije zaklana su dva kurbana.