Vjerska segregacija
50

Indija kreće u provedbu kontroverznog zakona o državljanstvu koji isključuje muslimane

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Indija je objavila pravila koja bi joj omogućila provedbu kontroverznog zakona o državljanstvu koji isključuje muslimane.

Indijsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je pravila u ponedjeljak, uoči općih izbora u Indiji u proljeće, kada će premijer Narendra Modi tražiti rijetki treći mandat na vlasti.

Zakon o državljanstvu (izmjene i dopune) omogućuje brzo stjecanje državljanstva za imigrante iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana, pod uvjetom da nisu muslimani. Kontroverzni zakon odnosio bi se na vjerske manjine koje se progone na vjerskoj osnovi, uključujući hinduse, sikhe, budiste, džainiste, Parse i kršćane.

Nacrt zakona, koji je prvobitno usvojio indijski parlament 2019., nije mogao stupiti na snagu dok se ne urede pravila.

Unatoč tome što ga je Modi, hinduistički nacionalist, dobro prihvatio, opozicione stranke žestoko su protestvovale protiv zakona, koje su tvrdile da je protuustavan i da marginalizira 200-milionsko muslimansko stanovništvo Indije.

Indijski ministar unutrašnjih poslova Amit Shah pohvalio je Modija u ponedjeljak navečer, rekavši da je "ispunio još jednu obvezu i ostvario obećanje tvoraca našeg ustava hindusima, Sikhima, budistima, Jainima, Parsima i kršćanima koji žive u tim zemljama".

Kritičari prijedloga zakona kažu da je to još jedan primjer kako su Modi i hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) gurnuli plan hinduističkog nacionalizma u sekularnu Indiju, zemlju od 1,3 milijarde ljudi, na štetu muslimanskog stanovništva.

BJP ima svoje korijene u indijskom hinduističkom desničarskom pokretu, čiji mnogi sljedbenici vide Indiju kao hinduističku naciju.

Od Modijevog uspona na vlast prije gotovo deset godina, kritičari kažu da se nekoć sekularni i demokratski temeljni etos najveće svjetske demokracije urušava alarmantnom brzinom, s manjinama koje se osjećaju progonjenima zbog većinske politike BJP-a, a svaka kritika vlade suočava se s cenzurom i kaznom.

Dolazi mjesec dana nakon što su dvije džamije srušene u državi Uttarakhand i Delhiju, u nekoliko dana jedna od druge, što je dovelo do sukoba i lokalnog policijskog sata, piše CNN.

Modi je u januaru svečano otvorio golemi hinduistički hram na mjestu džamije iz 16. stoljeća koju su uništili hinduistički tvrdolinijaši prije više od 30 godina. Dok su mnogi Hindusi slavili otvaranje Ram Janmabhoomi Mandira u Ayodhyi, inauguracija je bila bolan podsjetnik manjinskom muslimanskom stanovništvu u zemlji na vjerske podjele koje su postale izraženije pod Modijevom vladavinom.