BiH
19

Žene Srebrenice glavnom tužiocu Haškog tribunala: Kaznite aktere montiranih procesa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko udruženja čije su članice žene Srebrenice i Podrinja traže detaljnu istragu o montiranim procesima protiv preživjelih srebreničkih Bošnjaka i svjedocima prisiljenim na lažno svjedočenje u tim postupcima.

"Žrtve genocida zahtijevaju detaljnu istragu i poduzimanje zakonom predviđenih sankcija od Haškog tribunala i Suda BiH za učesnike u ovim prljavim aktivnostima, kao i javnu objavu podataka istrage jer to je najmanje što žrtve genocida zaslužuju", citat je iz saopćenja ovih asocijacija: Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Žena Srebrenice, Majki Srebrenice i Žena Podrinja.

Otvoreno pismo ove sadržine udruženja su uputila danas glavnom tužiocu Haškog tribunala Sergiou Brammertzu.

"Vama kao glavnom tužiocu Haškog tribunala veoma je poznato ime Samira Avdića koji se ovih dana pojavio u Bosni i Hercegovini i svojim izjavama šokirao cijelu javnost a posebno žrtve genocida. Prema pisanju bh. medija, Samir Avdić je bio i svjedok u odbrani Radovana Karadžića a sada se tek otkrilo pod kojim okolnostima. Samir je za Face TV izjavio da je prije pet godina kidnapovan u Bosni i Hercegovini i prebačen u Srbiju, gdje je od srbijanskih vlasti držan u zatočeništvu, mučen i primoravan da lažno svjedoči u raznim procesima. Posebno je uznemirujuća izjava da je primoran da lažno svjedoči u predmetu protiv Nasera Orića i da je taj proces pripremao i montirao lično glavni tužilac Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović. Avdić navodi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić citirao tekst iz njegove izjave, iznuđene silom, a odnosi se na navodne ratne zločine koje je počinio Naser Orić sa saborcima iz Srebrenice", navele su članice udruženja u pismu glavnom tužiocu Haškog tribunala.

Prema njihovim daljnjim navodima, Samir Avdić ističe da je još nekoliko Bošnjaka "ušlo u program pripreme za montirane procese u BiH" i pojašnjava kako se vrši pritisak na lažne svjedoke.

"Nevjerovatno je da se političke strukture iz Srbije i BiH miješaju u sudske procese i učestvuju u njihovoj montaži te putem medija vrše pritisak na sudske organe da se bave zakonom zabranjenim postupcima, a pritom sebe predstavljaju kao borce za ljudska prava i vlastite narode", navele su također članice nekoliko udruženja žena Srebrenice i Podrinja u otvorenom pismu glavnom tužiocu Haškog tribunala.