Izrazili zabrinutost
64

Udruženja žrtava ogorčena što Mraović i dalje radi kao ljekar iako je eksperimentisao na kostima žrtava genocida

M. G.
Dvorište kuće u kojoj su ispod fontane pronađeni zabetonirani posmrtni ostaci
Dvorište kuće u kojoj su ispod fontane pronađeni zabetonirani posmrtni ostaci
Iz više udruženja žrtava zločina u BiH izrazili su zabrinutost da ljekar Nebojša Mraović i dalje radi u ordinaciji u Brčkom i nakon što je utvrđeno da je u dvorištu kuće skrivao posmrtne ostatke žrtava genocida.

Saopćenje potpisuju Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe, Udruženje žena Podrinja, Majke Srebrenice, Žene Srebrenice i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

"Nakon više mjeseci od saznanja i pronalaska kostiju u dvorištu ljekara, te nakon što je utvrđen identitet žrtava, a radi se o žrtvama genocida, ljekar je i dalje bez ikakvih posljedica i uredno obavlja posao u Brčkom", stoji u saopćenju.

Dodaju da zločin koji je počinio ne zabrinjava nikoga u BiH, osim žrtava.

"Ovaj monstruozni čin skrivanja posmrtnih ostataka žrtava, naročito u vlastitom dvorištu, predstavlja vrhunac moralne pokvarenosti i nepoštovanja prema životu i dostojanstvu onih koji su stradali tokom ratnih devedesetih godina", dodaje se u saopćenju.

Pitaju kome je u interesu da se ovaj slučaj monstruoznog zločina zataška i minimizira?

"Zahtjevamo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko da bez odlaganja provedu postupak udaljavanja liječnika ili njegovo hapšenje. Ovaj čin ne samo da je u suprotnosti s etičkim i moralnim načelima medicinske profesije, već predstavlja duboko uvredu za pravdu i dostojanstvo svih žrtava rata u Bosni i Hercegovini", ističe se u saopćenju.

Zaključuju da će nastaviti pratiti ovaj slučaj i tražiti pravdu za žrtve genocida, kao i kaznu za one koji su se ogriješili o temeljna ljudska prava i vrijednosti.

"Nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, te ćemo nastaviti zagovarati odgovornost za zločine počinjene u prošlosti", zaključuje se u saopćenju.