Kosti ispod fontane
54

Žrtve genocida i Majke Srebrenice o jezivom slučaju iz Brčkog: Zašto šute ljekarske komore?

N. V.
Foto: Institut za nestale osobe
Foto: Institut za nestale osobe
Udruženje Majke enklave Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida reagovali su povodom jučerašnje informacije i objavljenih detalja o posmrtnim ostacima koji su prošle godine pronađeni ispod fontane u Brčko distriktu BiH.
Naime, utvrđeno je da je riječ o nekompletnim posmrtnim ostacima dvije žrtve genocida u Srebrenici koje je doktor Nebojša Mraović 1997. donio u Brčko iz šume, a 2012. godine ih je zakopao ispod fontane u svom dvorištu.

Ovakva jeziva priča potaknula je Majke Srebrenice i žrtve genocida da reaguju i da se zapitaju zašto ljekari ne reaguju.

"Normalnom čovjeku je nepojmljivo da ljekar, humanista po struci i po opredjeljenju, u svom dvorištu krije kosti svirepo ubijenih žrtava genocida iz Srebrenice. Kako je moguće da doktor koji živi u Brčkom uradi takav zločin, zar dužnost ljekara nije da liječi, pomaže unesrećenima, zar nisu svi ljekari humanisti? E pa nisu!? Josef Mengele je započeo epohu dehumanizacije humane profesije u toku drugog svjetskog rata. Na stotine hiljada Jevreja je osjetilo bolna nehumana djela doktora Mengela", napisali su oni.

Podsjećaju da je Mraović tijela koristio za istraživanja.

"Brčanski ljekar Nebojša Mraović kako kažu iz instituta za nestale osobe, u svom istraživanju je koristio žrtve genocida iz Srebrenice, da bi nakon istraživanja iste zakopao u vlastitom dvorištu. Užas", kazali su.

Na kraju pitaju se zašto niko ne reaguje povodom ovako strašnog ponašanja i zločina.

"Pitamo se zašto šute ljekarske komore? Zašto šuti i politička javnost? Na kraju, zašto šuti predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, koji je takođe ljekar. Zar je postupak ljekara iz Brčkog beznačajna stvar", zaključili su.