BiH
254

Željko Komšić nakon presude Ustavnog suda: Sve štetne posljedice Vlade FBiH su već nastupile

Razgovarao: E. Mušinović
Željko Komšić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nakon što je Ustavni sud FBiH presudio da Uredba o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH nije u skladu s Ustavom FBiH, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je za Klix.ba kako je odluka normalna i očekivana, ali da ona u ovom trenutku praktično ništa ne znači.

"Sve štetne posljedice poteza Vlade FBiH, odnosno onog dijela Vlade koji je preglasao ministre iz Demokratske fronte, su već nastupile. Odluka Ustavnog suda FBiH za nas predstavlja neku vrstu moralne satisfakcije, ali ona nema nikakvo praktično značenje ni za koga, a ni za bilo šta", kazao je Komšić.

On je dodao kako nikome neće biti ni bolje, a ni gore nakon ove odluke. Ističe da bi drugačije bilo da nije rađeno ovako kako je rađeno, odnosno da je donesena privremena mjera.

"Da je obustavljeno provođenje te odluke koja je donesena preglasavanjem ministara DF-a, onda bi to bilo nešto sasvim drugo. Sud je odlučio tako kako je odlučio i mi ćemo poštovati i tu vrstu odluke, ali moglo se ranije sve to zaustaviti", rekao je Komšić.

Komšić ističe kako odluke pravosuđa za Demokratsku frontu ne podliježu nikakvoj vrsti komentara.

"Možemo imati mišljenje o odlukama naravno, ali kao osobe koje se bave javnim poslom mi smo odgovorni poštivati i provoditi odluke. Tako u svakom slučaju mora biti, a ne samo u onom koji nama pogoduje. Tako se gradi država i samo tako se može napraviti", kazao je Komšić.

On je istakao kako će stranka na čijem čelu se nalazi pokrenuti ocjene ustavnosti i drugih odluka Vlade FBiH koja je neustavna i koja je radila "ispod minimuma zastupljenosti konstitutivnih naroda".

"Ipak, mi ćemo se prvo bazirati na odluke Vlade FBiH. Sve ostalo će doći na red jer nemamo tolike kapacitete da sve završimo odjednom", rekao je Komšić.

Što se tiče rada Vlade FBiH, Komšić ističe da su mu prije svega poznate okolnosti u kojim funkcioniše ovaj organ entitetske izvršne vlasti.

"Demokratska fronta i ja smo u ovom slučaju u mnogo komotnijoj poziciji jer nismo dio te izvršne vlasti. Nastupamo s aspekta i pozicije koja daje pravo na slobodu i kritiku. S druge strane ne želimo sebe dovesti u poziciju da budemo kritičari samo zarad kritike", rekao je Komšić.

On posebno ističe kako je svjestan činjenice da je teško raditi u izvršnoj vlasti i kakve to odgovornosti nosi.

"Ova vlast mogla je bolje. Posebno Vlada FBiH koja je organ u čijoj je nadležnosti najveći dio ekonomsko-socijalnih reformi. Zašto nije? Dokle smo došli s provedbom reformske agende? To treba njih pitati. Mislim da je moglo bolje", kazao je Komšić.

Na kraju je rekao da je osnov političkog djelovanja Vlade FBiH raspodjela pozicija u javnim preduzećima.

"U takvim okolnostima od reformi i reformske agende nema ništa", zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Ustavni sud Federacije BiH presudio je da Uredba kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, nije u skladu s Ustavom FBiH.